NA DANAŠNJI DAN

Jody Scheckter 22. svibnja 1977. osvojio je VN Monaca i 100. pobjedu za slavni motor Ford Cosworth DFV

Foto: PH1 John Lucas, Ford
-

Na startu utrke za VN Monaca 22. svibnja 1977. John Watson je osvojio prvi pole-position u karijeri, vozeći za tim Brabham, a uz njega je, u prvom redu na gridu bio Jody Scheckter

Na 15 startnom mjestu bio je Ricardo Patrese, koji je debitirao u Formuli 1. U drugom redu na trećoj startnoj poziciji bio je Carlos Reutemann. Scheckter je najbolje krenuo te je već do prvog zavoja prešao Watsona i izbio na prvo mjesto a Reutemann je bio treći u ranoj fazi dok ga nije prošao njegov suigrač Niki Lauda.

Watson je vozio drugi iza Schecktera sve do sredine utrke kad je morao odustati zbog problema s mjenjačem, dopuštajući da se Lauda približi Scheckteru, koji je vozio besprijekorno te je osvojio drugu pobjedu sezoni. Bila je to istodobno 100. pobjeda u Formuli 1 slavnog motora Ford Cosworth DFV.

Lauda se morao zadovoljiti drugim mjestom, a na podiju im se pridružio Reutemann je završio podij. Na toj je utrci u Formuli 1 debitirao Riccardo Patrese te osvojio deveto mjesto. Patrese je vozio čak 257 utrka za Veliku nagradu (256 startova) tijekom svoje karijere koja je završila nakon sezone 1993., karijera koja je uključivala pobjedu 1982. na VN Monaca za Brabham.

Autor