IN MEMORIAM

Johanna Quandt, vlasnica BMW-a, preminula 3. kolovoza 2015.

Foto: Aegaeon, Diego Delso

Johanna Maria Bruhn, rođena 21. lipnja 1926. u Berlinu, samozatajna njemačka milijarderka, godinama je odlazila na posao u Bad Homburg pored Frankfurta, gdje je radila do navečer. U avionu je uvijek putovala ekonomskom klasom… 

Najveći su joj užitak bili obiteljski objedi: kćer Susanne i sin Stefan radili su u istoj zgradi. Neupućenog bi na pravi trag mogli navesti tek luksuzni BMW i diskretno nadzirana, dobro osigurana vila u predgrađu, nalik na utvrdu, u kojoj je starica živjela sama. Obitelj nije oduvijek tako samozatajna: Gunther Quandt bio je jedan od glavnih Hitlerovih ekonomskih savjetnika…

Njegova se druga žena, Magda Friedlaender, kasnije udala za Josepha Goebbelsa – a s njim i njihovih šestero djece je i skončala, počinivši samoubojstvo u Hitlerovom bunkeru 1945. Guntherov je sin Herbert praktički odrastao u Goebbelsovoj kući, no ubrzo su se razišli u mišljenjima, te prestali kontaktirati.

Nakon rata Herbert je pokušavao oživjeti obiteljske poslove, od kojih su mnogi ostali blokirani u sovjetskoj zoni. Godine 1959.  preuzeo je većinski paket dionica tvrtke BMW, istodobno prodavši svoj udio u korporaciji Daimler-Benz, koja je također pokušala kupiti bavarsku tvrtku – u tom se trenutku začelo veliko rivalstvo.

Sljedeće se godine oženio po treći puta, s dugogodišnjom tajnicom Johannom, rođenom 1926. Ekscentrični način razmišljanja natjerao je Johannu, kojoj je BMW bio najdraža igračka (vjeruje se da je upravo ona do duboke starosti donosila sve bitne odluke o poslovanju tvrtke) da svoju djecu prisili na postepeno probijanje kroz unutarnju hijerarhiju BMW-a.

Premda su oboje završili ugledne američke poslovne škole, i Susanne i Stefan su počeli raditi posve na dnu – Susanne čak u tvorničkoj kantini! Danas oboje sjede u nadzornom odboru BMW-a, a mama je na njih prepisala i dio dionica, tako da je sama u trenutku smrti posjedovala samo 16,9 posto BMW-a, no u vlasništvu je porodice čak 46.6 posto.

Johanna Quandt, vlasnica BMW-a, preminula je 3. kolovoza 2015.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo