John Cooper (1923. – 2000.), slavni britanski konstruktor, koji bolidima s motorom iza vozača zauvijek promijenio svijet utrka

Pionir bolida s motorom iza vozača (u sredini) proslavio se prepoznavši potencijal legendarnog Minija i nagovorivši BMC da stavi u ponudu sportsku inačicu Mini Cooper, protivno željama Aleca Issigonisa…

John Newton Cooper rođen je 17. srpnja 1923. u Surbitonu, jugoistočnom pregrađu Londona, nakon povratka iz II. svjetskog rata pridružio se očevoj radionici za popravljanje trkaćih automobila.

Od dijelova s vojnih otpada počeli su sastavljati male, lagane trkaće automobile, koji su se od ostalih onodobnih samogradnji razlikovali po tome što se motor nalazio iza vozača. Rješenje je bilo poznato i iskušano između dva rata, 1920-ih u bolidima Benz i , possebice, 1930-ih u Srebrnim strijelama Auto Union.

No tek će Cooperova dominacija, prvo u manjim kategorijama, a kasnije i u Formuli 1, zauvijek promijeniti svijet utrka. Cooper Car Company osnovana je 1948., a 1959. i 1960. s Cooperovim bolidima će Jack Brabham osvojiti titule svjetskog prvaka.

Cooper je prvi isprobao bolid s motorom iza vozača i na ovalu Indianapolisa, no 1960-ih su njegovi trkaći automobili imali sve manje uspjeha i tvrtka se na kraju povukla iz utrka.

Uslijedio je još jedan veliki uspjeh, upravo je John Cooper prepoznao potencijal malog gradskog modela Mini i nagovorio BMC da stavi u ponudu sportsku inačicu Mini Cooper, protivno željama Aleca Issigonisa.

Nastala je jedna od najvećih automobilskih legendi svih vremena, a kada je BMW preuzeo Mini prvo su se dogovorili s Cooperom, postavili njega i sina za savjetnike i počeli proizvoditi sportske inačice novog Minija pod licenciranim nazivom Cooper.

John Cooper je preminuo 2000., no njegovo ime i dalje živi na novim Minijima.

Komentari