NA DANAŠNJI DAN

John D. Hertz 1. prosinca 1915. u Chicagu osnovao Yellow Cab Company

Žuti taksiji jedan su od najprepoznatljivijih simbola Amerike, pogotovo New Yorka. Nije moguće reći kada je i gdje počeo voziti prvi taksi žute boje, no svjesna upotreba počela je 1915. u Chicagu. Tada je John Daniel Hertz osnovao Yellow Cab Company…

Foto: 1000 logos

Žuta je boja odabrana na osnovi istraživanja čikaškog sveučilišta koje je pokazalo kako je upravo ona najbolje uočljiva. Počeli su s 40 taksija, ponudivši niže cijene prijevoza, i vrlo brzo postali najveća taksi služba u SAD, s franšizama u mnogim gradovima.

Chicago tad nije bio najmirnije mjesto na svijetu, oružani sukobi bili su prisutni i među pripadnicima različitih taksi tvrtki, pa je Hertz nakon što mu je u napadu neke od bandi stradalo čak 11 rasnih konja tvrtku prodao General Motorsu.

Rođen je 1879. kao Sandor Herz, slovački Mađar, a 1884. njegovi su emigrirali u SAD. Poduzetnog duha, početkom 20. stoljeća počeo se baviti različitim poslovima vezanim uz brzo razvijajuću automobilsku industriju, Osnovao je korporaciju Hertz, i danas jedna od najvećih rent-a-car tvrtki na svijetu.

Kao poveznica s ranim danima, njihov je logotip i danas žut. Hertz je bio i član uprave GM-a, s kojim je bio tijesno povezan, prodajući im neke od svojih tvrtki, neke i otkupljujući natrag. Preminuo je 1961. u Chicagu, no žuti su taksiji sve do danas ostali jedan od prepoznatljivih automobilskih simbola SAD-a.