NA DANAŠNJI DAN

John DeLorean 16. kolovoza 1984. oslobođen optužbi za krijumčarenje droge…

Bernard Gotfryd, Kevin Abato, Wikimedia Commons

John Zachary DeLorean (1925. – 2005.), automobilski magnat optužen je od strane FBI-ja za pokušaj prodaje kokaina tržišne vrijednosti 24 milijuna dolara, postavivši mu zamku, ali na sudu to nije uspio dokazati…

Nakon višegodišnjeg procesa oslobođen je optužbe, zbog mnogobrojnih proceduralnih pogrešaka, u suđenju koje je uvelike podsjećalo na ono O. J. Simpsonu desetak godina kasnije.  Dakle, ne zato što je dokazano da nije kriv, nego zato što ga se nije moglo na ispravan način osuditi, bez obzira na to što je uhvaćen s ‘prstima u pekmezu’.

DeLorean je tvrdio da mu je sve namjestila britanska konzervativna vlada, ne želeći davati podršku nečemu što su pokrenuli laburisti, no sumnje ostaju – premda oslobođen, mnogi su i danas uvjereni da je DeLorean uistinu krijumčario drogu. Čitav je skandal značio kraj proizvodnje DeLorean automobila i propast kontroverzne tvrtke.

DeLorean se i nakon oslobađajuće presude još godinama morao sudski boriti protiv izručenja britanskim vlastima. A vlast u Londonu je, procjenjuje se, u čitavoj priči proćerdala stotinjak milijuna dolara poreznih obveznika i imale su nekoliko pitanja za njega, nevezanih za drogu, više o načinu vođenja poslovanja i točnim kanalima odlijevanja novca.

Tvornica u Sjevernoj Irskoj kasnije je prenamijenjena i danas se ondje proizvode – simbolično – automobilski dijelovi, a do željenog pomirenja protestanata i katolika nikada nije došlo. Sam DeLorean nastavio je maštati, zna se da je potkraj života, nakon proglašenja osobnog bankrota 1999, radio na projektu jeftinog sportskog automobila, kao i da je maštao o osnivanju nove tvrtke.

A krajem 80-ih, na pitanje o planovima pokazao prstom na sebe i ironično zapitao: ‘Zar biste kupili automobil od ovog čovjeka?’ Tko zna, možda i bismo, DeLorean je u životu pokazao da zna raditi i dobre i loše stvari, i dobre i ne toliko dobre automobile…

 

Autor

Preporučeni sadržaj