NA DANAŠNJI DAN

John Frankenheimer, režiser kultnih filmova Grand Prix i Ronin, rođen 19. veljače 1930.

Foto: Life Magazine

John Frankenheimer, rođen 19. veljače 1930. u Queensu (New York), nije na listama najvećih filmskih umjetnika, no gotovo sigurno ste gledali neki od njegovih filmova i uživali u njemu

Možda ne filmski umjetnik, ali nedvojbeno vrhunski zanatlija, jedan od otaca žanra političkog trilera, Frankenheimer zbog dva svoja filma uživa kultni status među ljubiteljima automobilskih filmova i jurnjava.

Ponajviše, dakako, zbog kultnog filma Grand Prix iz 1966., po većini mišljenja najboljem filmu uopće o tematici automobilskih utrka. Ova se holivudska produkcija pozabavila Amerikancima mističnim svijetom europskih utrka i Formule 1, a donijela je revoluciju u načinu snimanja.

Po prvi puta su sekvence utrkivanja snimane pri pravim trkaćim brzinama, kamerama montiranima na same bolide, a i glumci James Garnea i Yves Montand nisu se libili sami biti za upravljačem tijekom snimanja.

Garner, glavna zvijezda, filma, pokazao je toliku dozu entuzijazma da se nakon toga uistinu i posvetio utrkivanju u stvarnom životu, premda nije dostigao uspjehkoji su imali Paul Newman i Steve McQueen.

Grand Prix dijelom je sniman i tijekom pravih utrka 1966., kad je Phil Hill u nekoliko navrata nastupio s kamerom na bolidu. On je vozio i Ford GT40 s montiranom kamerom za snimanje scena na filmskom setu, a osim njega u filmu nastupaju i legende Graham Hill i Raymond Baxter.

Već bi taj film bio dostatan da pamtimo Frankenheimera, koji se poput Garnera i sam amaterski bavio vožnjom utrka, no on je 1998. snimio i ‘Ronin’, koji je uvećao njegov kultni status među automobilskim fanaticima.

Ovaj triler nije vezan za svijet utrka, ali u sebi sadrži neke od najspektakularnijih ikada kamerom zabilježenih scena jurnjave, posebice onu završnu po pariškim ulicama. I opet je režiser inzistirao na realističnosti, pa su dio scena glumci odvezli sami, ili su barem snimani u automobilima koji jure velikim brzinama. Jedan od vozača na setu bio je i bivši pilot Formule 1 Jean-Pierre Jarier.

John Frankenheimer je preminuo 6. srpnja 2002., a godinu dana ranije snimio je i prvi iz kultne serije BMW-ovih promotivnih filmova ‘The Hire’. Pogledajte najzanimljiviji isječak iz filma Grand Prix (1966.)…

… te filma Ronin (1998.):

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo