IN MEMORIAM

John Froelich, konstruktor prvog benzinskog traktora, umro 4. svibnja 1933.

Parni traktori, kao i u slučaju parnih automobila, bili su preglomazni i nezgrapni te nisu u potpunosti zaživjeli, pa je prelomi trenutak nastanak prvog traktora pokretanog motorom s unutrašnjim izgaranjem…

S razvojem novih tehnologija u 19. stoljeću, pojavila se i težnja za zamjenom tradicionalnih sredstava za rad na polju uz pomoć tegleće marve, novim, moćnijim mehanički pogonjenim strojevima.

Konstruirani su tako i parni traktori, no baš kao i u slučaju automobila, bili su preglomazni i previše nezgrapni i nisu u potpunosti zaživjeli. Stoga je presudan bio nastanak prvog benzinskog traktora, pokretanog Otto motorom.

John Froelich, rođen 24. studenoga 1849. u mjestu Waterloo okrugu Clayton, američkoj saveznoj državi Iowa, 1892. je konstruirao prvi traktor. Kombinirao je motor Van Duzen, snage 16 KS, šasiju Robinson i mjenjač vlastite konstrukcije, koji je omogućavao vožnju i rad naprijed-natrag…

Potom je napravio preteču prvog kombajna, a 1895. i mehaničku perilicu rublja, Froelich Neostyle Washer. John Froelich, konstruktor prvog benzinskog traktora, umro je 24. svibnja 1933.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo