NA DANAŠNJI DAN

John Surtees, prvak na dva i četiri kotača, umro 10. ožujka 2017.

Foto: Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

John Surtees, rođen 11. veljače 1934. u engleskom Tatsfieldu, jedan od najvećih vozača moto utrka svih vremena, vjerojatno bi postao i najveći da nije izdao taj sport i zarana prešao u automobilizam…

U svoje vrijeme Surtees je bio zamalo pa nepobjediv: za  tim MV Agusta je 1958. i 1959. nastupio na ukupno 42 utrke te ostvario 39 pobjeda! Tih sezona, na vrhuncu karijere, okitio se dvostrukim krunama, u kategorijama 350 i 500. Ken Tyrrell ga je nagovorio da prijeđe na četiri kotača te je 1960., u timu Cooper, prvi put nastupio u Formuli Junior.

Pobijedio je Jim Clark, jedan od najboljih vozača u povijesti, a Surtees stigao drugi. Četiri utrke kasnije prelazi u Formulu 1, a već 1964. osvaja titulu svjetskog prvaka za Ferrari, kao do danas jedini koji je stigao do samog vrha u oba sporta. Titulu bi vjerojatno osvojio i 1967., ali u pola sezone napustio je Ferrari, umoran od stalnih svađa s vođom momčadi Dragonijem i razvojnim vozačem Parkesom.

Enzo Ferrari i on razišli su se kao prijatelji, uz legendarne Ferrarijeve riječi: ‘John, moramo zauvijek pamtiti dobra vremena, a zaboraviti greške.’ Odlazak iz Ferrarija nije bio kraj velike priče Johna Surteesa, u Formuli 1 je još pobjeđivao s vozeći bolide Cooper-Maserati i Honda. Potom je dugi niz godina vodio vlastitu momčad, vrlo uspješnu u nižim formulama, nešto manje u F1, a do smrti je ostao aktivan, nerijetko testirajući rijetke oldtimere za specijalizirane engleske časopise i nastupajući na ponekoj utrci oldtimera.

Nakon njega još je nekolicina vrhunskih motociklista okušala sreću na četiri kotača, no nitko se nije ni približio njegovim uspjesima (izuzetak je bio Damon Hill, no on pak nije bio toliko dobar u motociklizmu). Nažalost, 2009. Veliki John je doživio osobnu tragediju, kada je njegov sin, i vjerovao je nasljednik Henry Surtees, poginuo na utrci Formule 2 na stazi Brands Hatch.

John Surtees, prvak na dva i četiri kotača, umro je 10. ožujka 2017.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo