IN MEMORIAM

José Froilán González, argentinski as, prvi pobjednik za Ferrari, umro 15. lipnja 2013.

Foto: Ferrari
Foto: Ferrari

José Froilán González (1922. – 2013.) bio je znamenit zbog iznimne fizičke snage, koja mu je donijela nadimak Pampas Bull, odnosno Bik s Pampasa, 1951. u Silverstoneu donio je prvu pobjedu za Ferrari, najveći mu je uspjeh pobjeda na 24 sata Le Mansa

José Froilán González bio je znamenit zbog iznimne fizičke snage, koja mu je donijela nadimak Pampas Bull, odnosno Bik s Pampasa. Hrabar i srčan, u prvim je nastupima u Argentini pokazao talent na osnovi kojeg je uključen u projekt slanja argentinskih vozača u Europu o državnom trošku, u sklopu promocije ove zemlje.

Juan Manuel Fangio i José Froilán González će postati najuspješniji i najpoznatiji proizvod tog programa, a već će ga u prvim nastupima zapaziti Enzo Ferrari i pozvati u svoju momčad i priključiti nastojanjima da njegova momčad konačno prekine dominaciju Ferrarijevih nekadašnjih poslodavaca iz tima Alfa Romeo.

Upravo će stameni Argentinac, već u drugom nastupu za Ferrari, na stazi Silverstone 1951., donijeti prvu prvenstvenu pobjedu u povijesti momčadi iz Maranella, što je podatak po kojem je poznat tifosima čitavog svijeta.

Na kraju svoje prve sezone u Ferrariju José Froilán González završio je kao treći u prvenstvu, no potom je prihvatio ponudu tima Maserati, a u Maranello se vratio 1954. kada je iz momčadi otišao preferirani prvi vozač Alberto Ascari.

Bila je to najbolja Gonzálezova sezona, uz još jednu pobjedu, ponovo na VN Velike Britanije, i nekoliko mjesta na podiju, završio je drugi u ukupnom plasmanu, a iste je godine u paru s Trintignantom osvojio i 24 sata Le Mansa.

Nakon te sezone zbog privatnih se razloga definitivno vraća u Argentinu i više ne nastupa u Europi, osim jednog gostovanja za momčad Vanwalla 1956. Definitivno se povlači 1960. Zanimljivo je da je u karijeri nastupio na samo 26 prvenstvenih utrka Formule 1, od čega je njih 15 završio na podiju.

To pokazuje da je u malo drukčijim okolnostima mogao ostati upamćen i po koječemu drugom, a ne samo kao čovjek koji je donio prvu pobjedu Ferrariju. José Froilán González, argentinski as, umro je 15. lipnja 2013.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin