47. ROĐENDAN

Juan Pablo Montoya, popularni kolumbijski vozač, rođen 20. rujna 1975.

-

Juan Pablo Montoya triput je osvojio glasovitu utrku 24 sata Daytone, dvaput Indy 500, a u šest sezona u Formuli 1, s timovima Williams i McLaren, osvojio sedam pobjeda…

Juan Pablo Montoya, rođen 20. rujna 1975.  u Bogoti, većinu je karijere proveo u SAD-u, gdje je i postigao najveće uspjehe. U prvom je pokušaju osvojio CART titulu, slavnu utrku Indy 500, a potom 24 sata Daytone. Šest sezona u Formuli 1 u momčadima Williams i McLaren rezultiralo je sa samo sedam pobjeda (uz 13 prvih startnih mjesta, 12 najbržih krugova i 30 podija), a Montoyin južnjački temperament nije se najbolje uklopio u poslovno-profesionalni svijet Formule 1.

Šteta, jer je brzina bila prisutna, o čemu svjedoče rekordi kruga koje i dan danas drži na nekoliko staza u kalendaru Formule 1, a i u SAD. Po povratku onamo posvetio se isprva NASCAR utrkama, s osrednjim uspjehom, ali se zato specijalizirao za glasovitu utrku 24 sata Daytone, koju je osvojio već u tri navrata.

Dvaput je osvojio slavnu utrku Indy 500. Nama s ove strane Atlantika ponajprije je poznat po razdoblju provedenom u Formuli 1, kada je u kratkom roku stekao velik broj kako poštovatelja tako i onih koji ga nisu voljeli. Neosporno je da je bio jedan od rijetkih kojih se Michael Schumacher bojao, u vrijeme svoje najveće dominacije, no i kako je zbog vlastitog temperamenta i nekonzistentnosti prokockao podosta prilika.

Ponajviše se sa sjetom može prisjećati sezone 2003. u kojoj je Kolumbijčev Williams-BMW bio vjerojatno najkonzistentnije brz bolid na gridu no, teniskim rječnikom, ‘neforsirane pogreške’ ostavile su ga u sjeni iskusnog Schumachera, a nadređem mu je bio i golobradi Kimi Räikkönen. Ipak, atraktivan i beskompromisan kao malo tko u suvremenoj eri Formule 1, Montoya ostaje njena istinska legenda.

Autor