IN MEMORIAM

Jujiro Matsuda, osnivač tvrtke Mazda, umro 27. ožujka 1952.

Jujiro Matsuda, rođen 8. kolovoza 1875. u Hirošimi, bio je japanski industrijalist i osnivač proizvođača automobila Mazda Motor Corporation

Sin ribara, Jujiro Matsuda, rođen je u Hirošimi. S 24 godine bio je šegrt kovaču u Osaki i izumio “pumpu tipa Matsuda” 1906. Kasnije je preuzeo upravljanje ljevaonicom u kojoj je počeo kao šegrt i promijenio naziv organizacije u “Matsuda Pump Partnership “. Bio je prisiljen napustiti svoju tvrtku, ali je ubrzo nakon toga pokrenuo proizvođača oružja – Matsuda Works. Uspon novonastale tvrtke počinje kad postaje dobavljač ruskom caru i japanskoj vojsci, puškama Type 99.

Do 1921. Jujiro Matsuda je bio bogat čovjek zahvaljujući svojim prethodnim poslovnim pothvatima. Vratio se u Hirošimu kada je zamoljen da preuzme upravljanje proizvođačem umjetnog pluta Toyo Cork Kogyo Co., Ltd., kojeg su vjerovnici gurnuli u stečaj kad je tržište umjetnog pluta presušilo nakon završetka I. svjetskog rata. Neisplativo poslovanje s plutom je prestalo, a Matsuda se usredotočio na proizvodnju alata. 1931. nadzirao je uvođenje motoriziranog tricikla “Mazdago”, koji se proizvodi u današnjem gradu Fuchū i tvrtka, sada poznata kao Toyo Kogyo Co., Ltd., će se fokusirati na motorna vozila.

Stožer Toyo Kogyo pretrpio je velika oštećenja 6. kolovoza 1945. nakon bombardiranja Hirošime. Gradska tvornica Fuchū, smještena više od pet kilometara od epicentra nuklearne eksplozije, ostala je relativno neoštećena te je Matsuda ponudio njezino korištenje za ured NHK u Hirošimi. Matsuda je iz rata izišao bez optužbi, a revitalizirani Toyo Kogyo postaje glavna snaga za obnovu razrušenog gospodarstva Hirošime nakon 2.svjetskog rata. Godine 1950. Toyo Kogyo je dao startup za bejzbol tim, Hiroshima Carp.

Njegov zet, Tsuneji Matsuda naslijedio ga je na mjestu predsjednika Toyo Kogyo i nadgledao širenje njegovog automobilskog odjela do 1979., kad je Ford Motor Company preuzeo 25% udjela u Toyo Kogyo. Savez s Fordom doveo je do prodaje dionica obitelji Matsuda i promjene Toyo Kogyoa u Mazda Motor Corporation 1984. Obitelj Matsuda još uvijek posjeduje kontrolni udjel u Hiroshima Toyo Carp.

Jujiro Matsuda, osnivač tvrtke Mazda, umro 27. ožujka 1952.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo