NA DANAŠNJI DAN

Karl Jenschke, utjecajni austrijski automobilski konstruktor, rođen 31. ožujka 1899.

Karl Jenschke, rođen 31. ožujka 1899. u Beču, u I. svjetskom ratu oduševio se  zrakoplovstvom i postao jedan od najmlađih vojnih pilota

Karl Jenschke se 1922. zaposlio u tvornici automobila Steyr te su mu mentori bili velikani Hans Ledwinka i Ferdinand Porsche. Nakon što je naslijedio te velikana na mjestu glavnog konstruktora, razvio je nekoliko uspješnih modela, među kojima se posebno mali, i kod nas nekad popularni Baby.

Od 1935. do 1945. Karl Jenschke radi za tvrtku Adler, gdje razvija fascinantni aerodinamični Adler 2.5 Liter, kao i niz terenskih vozila, traktora i vozila za vojne potrebe. Nakon II. svjetskog rata ima dosta problema sa zdravljem, neko vrijeme radi kao konzultant za tvrtku Steyr, a kasnije i za Auto Union u Ingolstadtu.

U sjeni poznatijih mentora ipak ostaje upamćen kao jedan od velikih konstruktora s područja bivše Austro-Ugarske, koji su u enormnoj mjeri obilježili razvoj automobilske tehnologije. Karl Jenschke, utjecajni austrijski automobilski konstruktor, umro je 6. kolovoza 1969.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo