NA DANAŠNJI DAN

Karl Kling, poznati vozač i slavni vođa tima Mercedes-Benz, rođen 16. kolovoza 1910.

Karl Kling, rođen 16. kolovoza 1910. u njemačkom Giessenu, počeo se utrkivati radeći za Mercedes-Benz, no obećavajući rezultati na brdskim utrkama krajem 30-ih stigli su prekasno da dobije priliku u Srebrnim strijelama…

Nakon II. svjetskog rata i skidanja embarga Nijemcima na nastupe postaje ključni čovjek programa povratka na utrke tima Mercedes-Benz. Pobjedom na Carrera Panamericana 1952. najavljuje sjajan potencijal modela Mercedes-Benz 300 SL.

U prvom nastupu u Formuli 1 1954. završava drugi, manje od sekunde nakon što je ciljnom stazom prošao legendarni Juan Manuel Fangio. To mu ostaje najbolji prvenstveni rezultat, u kasnijih deset nastupa tek je još jednom na podiju. Izvan prvenstva osvaja VN Berlina i Švedske, a krajem 1955. nakon što je legendarni na čelu trkaćeg odjela Mercedes-Benz.

Premda službeno ne nastupaju nigdje, ostvaruju velike uspjehe u svijetu relija, a Kling osvaja onaj od Alžira do Cape Towna 1961. Bio je doživotni ambasador marke i često demonstrirao oldtimere iz tvorničkog muzeja. Karl Kling, poznati vozač i slavni vođa tima Mercedes-Benz, umro je 18. ožujka 2003.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin