Konrad Adenauer, legendarni njemački kancelar i otac Autobahna, preminuo 19. travnja 1967.

Jedna od najznačajnijih osoba suvremene europske povijesti umješnim je vođenjem pretvorila tadašnju Zapadnu Njemačku iz poražene i pokorene gubitnice II. svjetskog rata u globalnu industrijsku silu…

Nema nikakve sumnje da je Konrad Adenauer (1876. – 1967.), jedna od najznačajnijih osoba suvremene europske povijesti. Dakako, ključni je čimbenik tog rasta bila upravo automobilska industrija, čije uzdizanje iz pepela uvelike zasluga Adenauerove gospodarske politike.

No njegove veze s automobilskom industrijom i poviješću datiraju iz mnogo ranijeg doba, još dok je prije uspona nacista na vlast bio dugogodišnji gradonačelnik Kölna. Tada je upravo u okolici tog grada izgrađena prva njemačka autocesta (Autobahn), koja će poslužiti kao prototip Hitlerovom programu izgradnje Autobahn mreže.

Također, Adenauer je potkraj 1920-ih osigurao povoljne uvjete i potrebno zemljište za izgradnju Fordove tvornice te tako ispred nosa Hamburgu i Berlinu preoteo ovu veliku investiciju. I danas je središte europskog Forda u Kölnu.

Ipak, ono po čemu ljubitelji povijesti automobila ponajprije pamte Adenauera njegovo je službeno vozilo…

SLIKA: Mercedes-Benz 300 serije W188, kasnije i W189. Taj prestižni automobil i danas je poznat kao Adenauer-Mercedes, a tijekom kancelarskih mandata, od 1949. do 1963. promijenio ih je šest

Nije to jedini slučaj povezivanja određenog automobila s nekim političkim moćnikom koji ga je koristio, pamtimo i Citroën DS, popularnu ‘Žabu’ prve serije kao ‘Degolku’, po generalu Charlesu de Gaulleu, pa kasniji Mercedes-Benz S-klase serije W140 kao Genscher, Titov Mercedes da i ne spominjemo.

No od svih navedenih, upravo je Adenauer globalno najrašireniji naziv, poznat ljubiteljima Trokrake zvijezde u čitavom svijetu. To je dodatna potvrda iznimno značajne uloge Konrada Adenauera u suvremenoj njemačkoj i europskoj povijesti.

Komentari