NA DANAŠNJI DAN

Lamborghini 23. travnja 1987. došao pod kapu tvrtke Chrysler

-

Lamborghini ima povijest punu posrtanja, financijskih kriza, početaka i odustajanja. Nakon što je osnivač Ferruccio Lamborghini prodao tvrtku, 70-e i 80-e bile su stresne i traumatične…

Lamborghini je mijenjao povijest, bankroti proglašavali ili jedva izbjegavali, a gama modela ostala zaustavljena na dugovječnom modelu Lamborghini Countach i derivacijama modela Lamborghini Urraco.

Sredinom 80-ih kakvu-takvu financijsku stabilnost donijela su braća Mimran. Kao Švicarci, oni nisu voljeli gubiti novce, pa su prvo uspjeli investirati ponešto u tvrtku, a potom počeli tražiti vanjskog investitora u naočigled sve uspješniji Lamborghini.

Mamac je zagrizla američka korporacija Chrysler, koja je 23. travnja 1987. otkupila Lamborghini od braće, isplativši im nikad javno obznanjenu svotu, po nekim izvorima 25, po drugima čak 33 milijuna dolara.

Lee Iacocca, čelnik tvrtke Chrysler, ovom je kupnjom realizirao neostvareni san iz 60-ih, kada je njegov tadašnji poslodavac Ford neuspješno pokušavao kupiti Ferrari. Svjestan koliko prestižni brend kakav je Lamborghini znači za korporaciju, dao je zeleno svjetlo za razvoj nekoliko projekata.

Najznačajniji od njih svakako bilo je dofinanciranje već započetog projekta nasljednika modela Lamborghini Countach. Lamborghini Diablo se nakon nekoliko odgađanja pojavio 1990. i dostojno zauzeo mjesto u niski vrhunskih superautomobila tvrtke, Lamborghini Miura, Lamborghini Countach, Lamborghini Murcielago, Lamborghini Aventador

Mnogo je neuspješniji, preciznije katastrofalan, bio projekt uključivanja tvrtke u Formulu 1 kao proizvođača motora, iako će usputni rezultat ideje o trkaćem programu, motori za trkaće glisere, donijeti višegodišnje uspjehe i dominaciju.

Nažalost, disperziranje malih resursa tvrtke na previše strana dovelo je do toga da nikada nisu realizirana dva potencijalno najprofitnija projekta, manji model s V8 motorom i križanac modela Chrysler i Lamborghini, superlimuzina koja bi koristila motor Lamborghini i bio Top Gun Chrysler. Prototip takve limuzine, Portofino, predstavljen je 1987.

Početkom 90-ih špekulantsko je tržište superautomobila najednom krahiralo, a slava namijenjena modelu Lamborghini Diablo, najbržemg produkcijskom automobilu na svijetu zasjenili su Jaguar XJ220 i McLaren F1, pa je nakon, za Lamborghini gotovo nevjerojatno, profitabilne 1991. godine uslijedila loša 1992.

Chrysler je zaključio da mu talijanska tvrtka donosi više minusa nego pluseva te su ga brže-bolje prodali grupi indonezijskih investitora, na čelu sa sinom diktatora Suharta. Mirniji dani i razvoj nastupili su ipak tek nakon 1998. kada će vlasniko tvrtke postati Audi, odnosno Volkswagen.

Autor