NA DANAŠNJI DAN

Lance Macklin, britanski vozač i prodavač automobila, rođen 2. rujna 1919.

Lance Noel Macklin (1919. – 2002.) sin Noela Macklina, osnivača poznatih automobilskih tvrtki Invicta i Railton, nakon II. svjetskog rata počeo je voziti utrke…

Lance Macklin rođen je 2. rujna 1919. u Londonu, a najveći mu je uspjeh bila pobjeda na prestižnoj utrci BRDC International Trophy na stazi Silverstone 1952. Petnaest se puta pokušao kvalificirati za neku F1 utrku, trinaest puta i uspio, no nikada nije osvojio neki bod.

Upamćen je ponajviše po udjelu u najvećoj nesreći u povijesti utrka, u Le Mansu 1955., kada je poginulo više od osamdeset ljudi. Macklin je tada naglo skrenuo ulijevo na startno-ciljnoj ravnini, kako bi izbjegao Jaguar, za čijim je upravljačem bio Mike Hawthorn, koji je naglo (i neuspješno) pokušao skrenuti u boks.

Na Macklinov Austin-Healey tada je naletio Mercedes-Benz kojim je upravljao Pierre Levegh, koji je potom poletio u zrak i poput projektila katapultiran u publiku, sijući smrt. Macklin nije ozlijeđen u sudaru, no mnogi su njega optužili za uzrokovanje, dok je on sam odmah prstom upro u pravog krivca, Hawthorna.

Usprkos gorkom okusu, nastavio je voziti, do nesreće na utrci Tourist Trophy na stazi Dundrod kasnije iste godine, kada je i opet morao naglo skrenuti, kako bi izbjegao nesreću u kojoj su poginula dvojica vozača.

Nakon toga se na nagovor djevojke ipak povukao sa staza. Posvetio se svijetu prodaje automobila, te je bio izvozni direktor prestižne francuske marke Facel Vega, a kasnije radio u domovini u istoj branši.

Lance Macklin, britanski vozač i prodavač automobila, umro je 29. kolovoza 2002.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo