NA DANAŠNJI DAN

23. kolovoza 1904. američki izumitelj Harold D. Weed patentirao lance za kotače

Foto: Pinterest

Ubrzo je osnovana specijalizirana tvrtka Weed Chain Tire Grip Company, a Weed je tijekom I. svjetskog rata osmislio mehanizme za oslobađanje bombi i sinkronizaciju mitraljeza na lovačkim avionima, za što je i odlikovan…

Od trenutka kada su se gume počele koristiti za pogon vozila primijećeno je kako gube veliki dio razine prianjanja na skliskim podlogama, poput blata, snijega i leda. Nije dugo potrajalo dok se netko nije dosjetio rješenju tog problema u vidu onoga što danas poznajemo kao lance za snijeg.

Taj ‘netko’ se zvao Harold D. Weed i živo je u mjestu Canastota, u američkoj saveznoj državi New York. To je mjestašce poznato uglavnom ljubiteljima ‘plemenite vještine’ pošto se ondje nalazi boksačka Kuća slavnih.

Harold D. Weed je 23. kolovoza 1904. dobio američki patent broj 768495 za lance za automobilske kotače. u to je vrijeme bio zaposlenu lokalnoj tvrtki Marvin & Casler, jednom od prvih specijalista za dodatke automobilima.

Ubrzo je osnovana specijalizirana tvrtka Weed Chain Tire Grip Company, koja je u promociji koristila čak i najslavnijeg mađioničara svih vremena Harryja Houdinija, koji se u javnim nastupima oslobađao iz njihovih proizvoda.

Weed je i kasnije nastavio s izumiteljskim radom, za vrijeme služenja vojske tijekom I. svjetskog rata, kad je osmislio mehanizme za oslobađanje bombi i sinkronizaciju rada mitraljeza na avionima, za što je kasnije i odlikovan.

Preminuo je 1961. u Palm Beachu u američkoj saveznoj državi Florida, a milijuni vozača diljem svijeta mogu mu svake zime biti zahvalni što ih njegov izum i dan-danas izvlači iz nevolja.

Autor