IN MEMORIAM

Les Leston, tvorac vatrootpornih trkaćih kombinezona, umro 13. svibnja 2012.

BRDC, vintageracecar.com
-

Alfred Lazarus Fingleston, poznatiji kao Les Leston, rođen 16. prosinca 1920. u engleskom Bullwellu, bio je višestruko talentiran. Još prije II. svjetskog rata proglašen je najboljim jive bubnjarem britanske jazz scene…

U poraću je s ocem osnovao tvrtku koja se bavila prodajom rezervnih dijelova za avione, a sam je počeo voziti utrke. U manjim kategorijama konkurenti su mu bili budući velikani Stirling Moss i Graham Hill, a 1954. osvojio je i prestižnu titulu britanskog prvaka Formule 3.

Nastupio je i na tri utrke Formule 1  te utrci 24 sata Le Mansa, no postupno se okretao poslu i sve manje vozio. Kreirao je i fascinantni kupe na bazi predratnog sportskog automobila SS100, od rezervnih avionskih aluminijskih dijelova. Sedamdesetih je bio i komentator Formule 1 na BBC-u, a sve do smrti prošle godine rado viđen gost na utrkama.

Najznačajniji je Lestonov doprinos svijetu utrka došao kroz njegov posao. Isprva je nudio tradicionalne dodatke automobilima poput upravljača ili ručica mjenjača, no šezdesetih se godina posvetio problemu sigurnosti. U to su vrijeme vozači nerijetko u trenutku nesreće iskakali iz automobila, kako ne bi ostali zarobljeni u njemu.

Leston je počeo proučavati metode zaštite od vatre na drugim područjima i koristiti materijale kao što su Nomex i Protex izrađujući trkaće kombinezone. U reklamama se često koristio stravično izgorenim licem kolege vozača Petera Proctora, kako bi podsjetio na opasnost.

Teško je i procijeniti koliko je života spašeno zahvaljujući Lestonovom radu, danas svi proizvođači trkaćih kombinezona koriste ideje koje je on promovirao, i svi vozači od najmanjih do najpopularnijih kategorija odjeveni su u vatrootporne materijale. Les Leston, tvorac vatrootpornih trkaćih kombinezona, umro je 13. svibnja 2012.

Autor