IN MEMORIAM

Lorenzo Bandini, poznati talijanski vozač Formule 1, umro 10. svibnja 1967.

Lothar Spurzem, Wikimedia Commons

U povijesti VN Monaca samo su dvojica vozača ondje izgubila život, no niti jedan na stazi. Luigi Fagioli preminuo je 1952. u bolnici tri tjedna nakon nesreće koju je doživio spremajući se za utrku, dok je Lorenzo Bandini umro 1967. u monegaškoj bolnici tri dana nakon utrke Formule 1 

Bila je to jedna od najstravičnijih nesreća u povijesti utrka, dobro filmski dokumentirana. Vozeći na drugom mjestu, vozač tima Scuderia Ferrari pogriješio je pri ulasku u luku i zahvatio rubnik, što je katapultiralo njegov bolid u svjetlosni stup, preokrenulo ga i odbacilo u slame sijena.

Spremnik goriva se probušio u udarcu i bolid pretvorio u buktinju, dok je nesretni Bandini naglavačke visio u njemu. Pomoć je stigla prekasno, 70 posto tijela mu je bilo teško opečeno i nakon tri dana je umro. Bale stijena, desetljećima korištene kao zaštita, ubrzo su nestale s trkaćih staza.

Lorenzo Bandini, rođen 21. prosinca 1935. u libijskom obalnom mjestu Marj, počeo je nastupati u utrkama 1957., a već 1961., s momčadi Scuderia Centro Sud, debitira u Formuli 1. Godinu dana potom postao je tvornički vozač za Ferrari, što će uz nekoliko nastupa za Centro Sud ostati do smrti.

U Formuli 1 ostvario je samo jednu prvenstvenu pobjedu, 1964. na stazi Zeltweg, no u nekoliko je utrka odustajao iz vodstva zbog mehaničkih kvarova. Istodobno je briljirao u utrkama izdržljivosti, gdje je upisao pobjede na prestižnim utrkama kao što su 24 sata Le Mansa, Targa Florio, 1000 kilometara Monze i 24 sata Daytone.

Koliko je Lorenzo Bandini bio popularan pokazalo je 100.000 osoba na njegovoj sahranu, a u Italiji se dodjeljuje ugledna nagrada nazvana po njemu, za iznimna postignuća u svijetu utrka.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo