NA DANAŠNJI DAN

Los Angeles Motordome “The Boards”, prvi speedway s nagnutom drvenom stazom, otvoren 8. travnja 1910.

Foto: Southern California Architectural History

Los Angeles Motordome “The Boards”, kružna drvena nagnuta staza opsega 1610 m, otvorena je u blizini Playa Del Rey, Kalifornija, s devetodnevnim nizom utrka i izložbi…

Staza Los Angeles Motordome imala je stazu nagnutu pod kutem od čak 45 stupnjeva, što je omogućilo odvažnicima u automobilskim utrkama da postižu brzine do 160 km/h bez ruku na upravljaču. Los Angeles Motordome, L.A. Motordome, od milja poznat kao “The Boards”, bio je veliki uspijeh. Do 1915. diljem zemlje pojavilo pet sličnih kružnih staza.

Do 1931. bile su u funkciji 24 staze za daske, uključujući staze na Beverly Hillsu, Sheepshead Bayu, Brooklynu i Atlantic Cityju. Staza na Beverly Hillsu stajala je na mjestu gdje se sada nalaze popularni trgovački blokovi Rodeo Drivea. Nijedna se staza nikada nije približila dopuštenoj brzini na daskama s velikim nagibima.

Staze s ploča počele su nestajati tijekom depresije. Životni vijek bio im je otprilike pet godina nakon čega smrtonosne krhotine i udarne rupe počinju prošarati glatku površinu staze. Tijekom Velike depresije skupo održavanje staza na ploči učinilo ih je neodrživim.

Autor

Preporučeni sadržaj