NA DANAŠNJI DAN

Louis Chiron 22. svibnja 1955. postao najstariji vozač (56) u povijesti Formule 1

Da je itko 50-ih rekao vozačima kako će jednog dana tinejdžeri osvajati utrke Formule 1, vjerojatno bi odmahnuli rukom. Louis Chiron punio je 56.

Foto: Georges Devred

Bilo je to vrijeme kad je dobar dio najboljih vozača bio stariji od 40 godina, a ni oni s više od 50 nisu bili rijetkost na startu. Na VN Monaca 1955. najstariji na gridu bio je domaći vozač Louis Chiron (1899. – 1979.), legenda koja je počela nastupati na utrkama još 1926.

U karijeri je osvojio gotovo sve velike utrke, a sada je nakon nekoliko godina vožnje u privatnim bolidima dobio priliku nastupiti za jednu od najboljih momčadi na svijetu, Lancia.

Nakon što je momčadski kolega Alberto Ascari odletio u more Juan Manuel Fangio i Stirling Moss (oba u bolidima Mercedes-Benz), pobjedu je neočekivano ugrabio Maurice Trintignant (Ferrari), dok je Chiron završio šesti.

Imao je 55 godina i 292 dana te je do danas, a gotovo izvjesno i zauvijek, ostao najstariji vozač koji je ikada startao u nekoj od utrka za Svjetsko prvenstvo. Bilo je starijih sudionika u kvalifikacijama, i on je sam posljednji put pokušao još 1958., no u utrci ne.

Louis Chiron ušao je u legendu. Po njemu je Bugatti imenovao svoj slavni model Bugatti Chiron, koji je 2016. zamijenio uspješni Veyron.

Autor