IN MEMORIAM

Louis Chiron, najbolji monegaški vozač, umro 22. lipnja 1979.

Louis Chiron, rođen 3. kolovoza 1899. u Monte Carlu, prvu domaću VN osvaja 1931., pet puta VN Francuske, triput VN Čehoslovačke i VN Španjolske, po jednom VN Njemačku, VN Italije i VN Belgije, vozio Bugatti, Delage, Alfa Romeo i Mercedes-Benz, povukao se 1938., no neočekivano vratio nakon II. svjetskog rata…

Foto: Georges Devred

Nastupio na 15 utrka Formule 1, a statistike ga pamte kao najstarijeg na postolju, startu i u kvalifikacijama… Kad bismo stanovnicima Monaka računali sve koji su dulje ili kraće vrijeme imali ondje prijavljen boravak iz poreznih razloga, ta bi kneževina nesumnjivo bila automobilistička i općenito sportska velesila bez premca.

No ni na planu trkaćih uspjeha ljudi uistinu rođenih ondje, Monako se nema čega stidjeti. Ljubitelji Formule 1 zacijelo se sjećaju Oliviera Berette, koji je nastupao 1990-ih, no upisi u knjige rekorda uglavnom su zasluga jednog čovjeka.

Louis Alexandre Chiron rođen je 3. kolovoza 1899. u Monte Carlu, a nastupati u utrkama počeo je nastupati netom po završetku I svjetskog rata. Potkraj 1920-ih i početkom 1930-ih bio je jedan od najboljih svjetskih vozača, što je značajno doprinijelo i odluci da se 1929. u Monaku organizira prva lokalna Velika nagrada.

Chiron je svoj domaći Grand Prix osvojio 1931., a pobjeđivao je posvuda: pet je puta osvajao VN Francuske, triput VN Čehoslovačke i Španjolske, po jednom njemačku, talijansku i belgijsku Veliku nagradu, da spomenemo samo najznačajnije.

Vozio je Bugatti, Delage i Alfa Romeo, kasnije nekoliko utrka i za Mercedes-Benz. Povukao se 1938., no neočekivano vratio utrkama nakon rata. Nastupio je i na 15 utrka Formule 1, a statistike ga pamte kao najstarijeg vozača na postolju, na startu utrke i u kvalifikacijama.

Godine 1954. je pobijedio i na reliju Monte Carlo. Nakon povlačenja bio je aktivan u organizaciji najglamuroznije svjetske utrke, danas na monegaškoj stazi postoji zavoj nazvan po njemu, kao i statua pored staze. Bugatti je nazvao aktualni, ultimativni model po njemu. Louis Chiron, najbolji monegaški vozač, umro je 22. lipnja 1899.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin