IN MEMORIAM

Louis Chiron, najbolji monegaški vozač, umro 22. lipnja 1979.

-

Louis Chiron, rođen 3. kolovoza 1899. u Monte Carlu, prvu domaću VN osvaja 1931., pet puta VN Francuske, triput VN Čehoslovačke i VN Španjolske, po jednom VN Njemačku, VN Italije i VN Belgije, vozio Bugatti, Delage, Alfa Romeo i Mercedes-Benz, povukao se 1938., no neočekivano vratio nakon II. svjetskog rata…

Foto: Georges Devred

Nastupio na 15 utrka Formule 1, a statistike ga pamte kao najstarijeg na postolju, startu i u kvalifikacijama… Kad bismo stanovnicima Monaka računali sve koji su dulje ili kraće vrijeme imali ondje prijavljen boravak iz poreznih razloga, ta bi kneževina nesumnjivo bila automobilistička i općenito sportska velesila bez premca.

No ni na planu trkaćih uspjeha ljudi uistinu rođenih ondje, Monako se nema čega stidjeti. Ljubitelji Formule 1 zacijelo se sjećaju Oliviera Berette, koji je nastupao 1990-ih, no upisi u knjige rekorda uglavnom su zasluga jednog čovjeka.

Louis Alexandre Chiron rođen je 3. kolovoza 1899. u Monte Carlu, a nastupati u utrkama počeo je nastupati netom po završetku I svjetskog rata. Potkraj 1920-ih i početkom 1930-ih bio je jedan od najboljih svjetskih vozača, što je značajno doprinijelo i odluci da se 1929. u Monaku organizira prva lokalna Velika nagrada.

Chiron je svoj domaći Grand Prix osvojio 1931., a pobjeđivao je posvuda: pet je puta osvajao VN Francuske, triput VN Čehoslovačke i Španjolske, po jednom njemačku, talijansku i belgijsku Veliku nagradu, da spomenemo samo najznačajnije.

Vozio je Bugatti, Delage i Alfa Romeo, kasnije nekoliko utrka i za Mercedes-Benz. Povukao se 1938., no neočekivano vratio utrkama nakon rata. Nastupio je i na 15 utrka Formule 1, a statistike ga pamte kao najstarijeg vozača na postolju, na startu utrke i u kvalifikacijama.

Godine 1954. je pobijedio i na reliju Monte Carlo. Nakon povlačenja bio je aktivan u organizaciji najglamuroznije svjetske utrke, danas na monegaškoj stazi postoji zavoj nazvan po njemu, kao i statua pored staze. Bugatti je nazvao aktualni, ultimativni model po njemu. Louis Chiron, najbolji monegaški vozač, umro je 22. lipnja 1899.

Autor