NA DANAŠNJI DAN

Louis Klemantaski, glasoviti fotograf utrka, rođen 12. veljače 1907.

Mitologija utrka, osim vozačima i konstruktorima, donijela je legendaran status još nekim protagonistima iz sporednih branši, među njima je i fotograf Louis Klemantaski

Rođen u Harbinu, dijelu sjeverne Kine tada poznatom kao Mandžurija, od oca Britanca poljskog porijekla i majke Ruskinje, Klemantaski će u trkaćim krugovima postati toliko poznat da će mu nadimak biti ‘on’ (engleski ‘himself’).

To je, dakako, šala na račun njegovog prezimena, teško izgovorljivog voditeljima mnogih press centara, ali jasno pokazuje i koliko je poznat bio u trkaćim krugovima. Već je s osam godina naučio voziti automobil, a dvije godine potom dobio je na poklon prvi foto aparat.

Preselivši se u Englesku zbog školovanja zaljubio se u utrke i sve slobodno vrijeme provodio na čuvenoj stazi Brooklands. Već je u tinejdžerskim godinama počeo slikati utrke i prodavati te fotografije vozačima, tako si dopunjavati džeparac.

Izučio je i mehaničarski zanat, radeći za tvornicu automobila Singer, a okušao se i u vožnji utrka, no nakon ozljede noge 1933. zaključio je da je njegov najveći talent ipak fotografija, i da mu ista može poslužiti kao carte blanche za sve značajne utrke u Europi.

Između 1936. i 1974. Louis Klemantaski je snimio oko 55.000 trkaćih fotografija, usavršivši tehniku slikanja pokretnih objekata Jacques-Henri Lartiguea. Pored slika koje je radio pored staze, znao bi se okušati i kao suvozač na natjecanjima Reli Monte Carlo, Mille Miglia…, te snimati slike iz jurećeg automobila.

Na Mille Miglia 1956., suvozač mu je bio Peter Collins, završio drugi, a sljedeće su godine odustali s vodeće pozicije. Zaštitni su mu znak bile dramatične crno-bijele fotografije, snimane iz velike blizine: u vremenu kada sigurnost oko staza još nije smatrana osobito bitnim faktorom, Klemantaski se najčešće nastojao pozicionirati uz sam rub staze.

Nakon umirovljenja živio je u Bathu, gdje je počeo objavljivati knjige sa svojim fotografijama, koje su svakako jedan od najboljih i najspektakularnijih dokumenata nekoliko uzbudljivih trkaćih desetljeća.

Kao i, Bernard Cahier, Klemantaski spada među najpoznatije fotografe u povijesti autoutrka. Louis Klemantaski, glasoviti fotograf utrka, umro je 24. lipnja 2001.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo