Luc Donckerwolke – otac suvremenih modela Lamborghini, rođen 19. lipnja 1965.

Luc Donckerwolke jedno je od najvećih imena svjetskog automobilskog dizajna u zadnjih dvadesetak godina, ali i osoba vrlo zanimljive biografije.

Rođen je 19. lipnja 1965. u Limi, u Peruu, u obitelji belgijskih diplomata, koji su se često po dužnosti selili. Tijekom odrastanja mali je Luc živio i školu pohađao u čak trinaest različitih zemalja, mahom u Južnoj Americi i Africi.

Odlučivši se posvetiti studiju promijenio je polutku i na sjevernoj hemisferi, preciznije u Bruxellesu, završio industrijski inženjering, da bi dizajn usavršio u švicarskom Veveyu.

Silne selidbe i putovanje usadile su mu strast prema otkrivanju novih kultura i učenju jezika – Donckerwolke danas tečno govori talijanski, francuski, španjolski, njemački, engleski, flamanski i svahili.

Nemiran duh iskazao se i u njegovoj profesionalnoj karijeri, otpočetoj 1990. u Peugeotu, no od prelaska u Audi 1992. obilježenoj seljakanjima. Unutar Audija mladi se Belgijanac odmah istakao probitačnošću i talentom, te je 1994. premješten u Mladu Boleslavu, u Škodin dizajnerski centar.

Tijekom dvije godine provedene ondje sudjelovao je u oblikovanju budućnosti Škode, pripremajući Octaviu i Fabiu. Potom je odradio još jednu šihtu u Audiju, tijekom koje je dizajnirao R8, bolid koji će postati neprikosnoveni vladar Le Mansa.

Godine 1998. odlazi u Lamborghini, gdje dobiva odriješene ruke. Redizajn Diabla, Murcielago i, kao kruna svega, Gallardo, ono su čime se Donckerwolke upisao u dizajnersku povijest.

U Italiji je uživao, Miurom vozio utrke oldtimera, pomogao u osnivanju tvorničkog muzeja, no Walter de’Silva pretvorio ga je u čovjeka od povjerenja i prvo poslao da završi njegov započeti posao u Seatu, 2011. ga imenovao i prvim čovjekom grupe za napredni dizajn čitave Volkswagenove korporacije, a godinu potom stavio i na čelo dizajna Bentleya.

U studenom 2015. prelazi u Hyundai Motor Group te 2016. postaje šef dizajna marke Genesis. Radi u timu s Peterom Schreyeromglavnim dizajnerom Hyundai-Kia . Donckerwolke ga 2017 zamjenjuje zamijenio na mjestu šefa dizajna Hyundai Motor Group 2017., a s te se pozivije povlači 2020.

Komentari