IN MEMORIAM

Ludovico Scarfiotti, pobjednik 24 sate Le Mansa, poginuo 8. lipnja 1968.

Foto: Raimund Kommer, Lothar Spurzem, 24h-lemans.com

Vrhunski su vozači 60-ih često mijenjali kategorije, jedan vikend nastupajući u Formuli 1, drugi na utrci izdržljivosti, treći na brdskoj. Ludovico Scarfiotti bio je jedan od takvih…

Ludovico Scarfiotti je uživao u svakom tipu natjecanja, briljirajući gotovo svugdje. Da se posvetio samo jednom tipu utrka možda bismo ga danas pamtili kao jednog od najvećih, no preferirao je raznovrsnost. Rođen je 18. listopada 1933. u Torinu te je 50-ih najprije vlastitim sportskim automobilima Fiat nastupao na talijanskim utrkama, pa se probio na međunarodnu razinu.

Zapazio ga je Enzo Ferrari te je potpisao za njega i 1962. zablistao, osvojivši naslov prvaka Europe u brdskim utrkama i vozeći prve utrke izdržljivosti. Ludovico Scarfiotti već 1963., a partner mu je bio Lorenzo Bandini, osvaja 24 sata Le Mansa i debitira u Formuli 1. U danas najpopularnijoj kategoriji odvest će samo deset utrka, no i to mu je 1966. bilo dovoljno za pobjedu na VN Italije na stazi Monza.

Prekinuo je 15-godišnje prokletstvo domaćih vozača, ali i otpočeo novo: nikada nakon toga niti jedan talijanski vozač nije osvojio VN Italije. Zanimljivo, Ferrari mu je nakon toga dao još samo dvije prilike, preferirajući njegove usluge u utrkama izdržljivosti, gdje je ranije donosio pobjede na stazama Nürburgring i Spa.

Ludovico Scarfiotti 1968. odlazi iz Maranella, zapažen je u F1 utrkama za Cooper, dok u utrkama izdržljivosti i na brdu nastupa za Porsche. Vozeći Porsche 910 je i poginuo, na brdskoj utrci na Roßfeldhöhenringstraße, kad je sletio među drveće.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo