IN MEMORIAM

Luigi Chinetti, trostruki pobjednik Le Mansa, umro 17. kolovoza 1994.

Luigi Chinetti je na kultnoj utrci 24 sata Le Mansa pobijedio 1932., 1934. i prvoj poslijeratnoj 1949., što je i prvi uspjeh za Ferrari u Le Mansu, bio je prvi, dugo i jedini američki uvoznik automobila Ferrari te vođa uspješnog tima NART

Kazati da je Luigi Chinetti legenda zvuči gotovo kao podcjenjivanje, s obzirom na njegovu golemu ulogu u povijesti sporta. Pa ipak, samozatajan i nikad osobito voljan dati da ga fotografiraju ili intervjuiraju, Chinetti je uvijek ostao pomalo enigmatičan.

Luigi Chinetti rođen je 17. srpnja 1901. u blizini Milana. U dobi od 16 godina zaposlio se u tvrtki Alfa Romeo kao mehaničar. Izrazito neslaganje s fašizmom navelo ga je na emigraciju, no nastavio je raditi za Alfa Romeo u Parizu, gdje se počeo baviti i utrkivanjem.

Nastupio je na svakoj utrci 24 sata Le Mansa od 1932. do 1953., pobijedivši za Alfa Romeo već u prvom nastupu i ponovivši to 1934. S obzirom na poznatu javnu nesklonost fašizmu i nacizmu, kao mehaničar se priključio Dreyfusovoj ekipi za Indy 500 1940. i do kraja života ostao u SAD, u Greenwichu u saveznoj državi Connecticut.

Osvojio je prvi poslijeratni Le Mans 1949. vozeći gotovo čitava 24 sata, prepustivši samo na 20 minuta upravljač lordu Selsdonu, kojem će potom i prodati pobjednički Ferrari. Bila je to prva pobjeda Ferrarija na toj velikoj utrci, a i posljednju će im, zanimljivo, donijeti Chinetti 1965. Ne više kao vozač, nego kao vođa momčadi NART, jedne od najuspješnijih privatnih momčadi u povijesti utrka.

Chinetti je bio prvi, dugo i jedini uvoznik Ferrarija u SAD, a kasnije je zadržao pod kontrolom područje istočno od rijeke Mississippi. Bio je toliko dobar s Enzom Ferrarijem da su tvornički Ferrariji, kada bi Il Commendatore bio posvađan s FIA-om, znali nastupati za NART.

John Surtees je titulu 1964. osvojio u bijelo-plavom bolidu), a postojali su i posebni cestovni modeli, poput kabriolet inačice 275 GTB/4, koji su nosili ovu oznaku. Zapravo, za one koji znaju priču o Alfa Romeu i nastanku Ferrarija, možda je najbolje reći da je Chinetti bio nešto kao Enzo Ferrari Alfa Romea.

Luigi Chinetti, trostruki pobjednik Le Mansa, umro je 17. kolovoza 1994.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo