NA DANAŠNJI DAN

Luigi Villoresi, pobjednik utrka Mille Miglia i Targa Florio, rođen 16. svibnja 1909.

El Grafico

Luigi Villoresi, rođen 16. svibnja 1909. u Milanu, počeo se utrkivati kad i mlađi brat Emilio, čiji je talent ranije prepoznat, pa ga je 1937. Enzo Ferrari pozvao da nastupa za Alfa Romeo

Nažalost, Emilio Villoresi je ubrzo poginuo na testiranju, no to nije odvratilo brata od utrka. Luigi, odmilja zvan Gigi, je 1938. postao tvornički vozač tima Maserati. Postizao je dobre rezultate, uglavnom kad ne bi bilo srebrnih bolida na stazi, no tada je rat prekinuo utrkivanje u Europi i ono što su trebale biti najbolje godine njegove karijere.

Nakon rata Villoresi je nastavio voziti za Maserati, no 1949. je, poput brata, prešao u tim kojeg je vodio Enzo Ferrari, koji je u međuvremenu postao samostalan proizvođač trkaćih automobila.

Do 1953. čak će osam puta završiti na postolju u utrkama Svjetskog prvenstva vozača, no nikada na najvišoj stepenici. Potom, kad i Alberto Ascari, odlazi u tim Lancia, potom još nekoliko utrka vozi za Maserati i oprašta se od trkaćih pista.

Tijekom aktivne karijere pobijedio je na više od 30 važnih utrka, uključujući Mille Miglia i Targa Florio. Vozio je i relije te pobijedio na Acropolisu 1958. Umro je u Modeni 24. kolovoza 1997.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo