NA DANAŠNJI DAN

Madman Muntz, kontroverzni američki prodavač rabljenih automobila, umro 21. lipnja 1987.

Foto: WorthPoint

Earl William Muntz rođen je 3. siječnja 1914. u Elginu u američkoj saveznoj državi Illinois, a 1934. pokrenuo je posao prodaje rabljenih automobila…

Do njegovog vremena prodavači su nastojali biti decentni i ozbiljni, no Muntz je to promijenio iz temelja. Za potrebe urnebesnih, agresivnih reklama, isprva na radiju, a kasnije i na televiziji, kreirao je alter ego zvan ‘Madman’ (luđak) i postao sveamerička atrakcija.

Njegove trgovine rabljenih automobila u Californiji, kamo je Madman Muntz preselio kad je shvatio da su automobili ondje skuplji nego drugdje, 1946. su bile sedmo najposjećenije turističko odredište u toj saveznoj državi. Muntzovi su javni nastupi bili prepuni bombastičnih tvrdnji i obećanja, postao je omiljena meta za imitacije stand up komičara, a smatrao je kako je svaka vrsta publiciteta dobra i poželjna.

Čitava neobična američka kultura radikalnog, bombastičnog oglašavanja ima korijene u Muntzovim eskapadama. Potkraj 1940-ih obogatio je ponudu i novim automobilima tvrtke Kaiser-Frazer. Kasnije je Muntz pored automobila prodavao, a nerijetko i proizvodio i druge stvari, nepogrešivo njušeći trendove, od televizora do mobilnih telefona i satelitskih antena. Smatra ga se i izumiteljem automobilskog stereo magnetofona.

No ono čime je ušao u povijest je vlastiti sportski automobil, Muntz Jet. Četrdesetih je najuspješniji onovremeni američki konstruktor trkaćih automobila, Hrvat Frank Kurtis, pokušao tržištu ponuditi i cestovni sportski automobil. Nakon samo 36 prodanih primjeraka, Muntz je otkupio projekt, produljio međuosovinski razmak i od 1951. do 1954. prodao oko 400 automobila.

Zanimljiv sportski model bio je pokretan motorom Lincoln V8 (prvih tridesetak je imalo motor Cadillac V8, kakvog je koristio i Kurtis), odlično izgledao i postizao brzinu preko 200 km/h. I, usprkos visokoj prodajnoj cijeni tog prvog pravog američkog u relativno pristojnom broju primjeraka proizvedenog sportskog automobila, Muntz je na svakom primjerku gubio oko tisuću dolara.

No tim je danas cijenjenim i na ekskluzivnim skupovima rado viđenim oldtimerom ‘Madman’ Muntz zauvijek upisao svoje ime u povijest automobilizma. Madman Muntz, kontroverzni američki prodavač rabljenih automobila, umro je 21. lipnja 1987.