NA DANAŠNJI DAN

Marcel Renault, francuski vozač utrka i industrijalac, rođen 14. svibnja 1872.

Braća Renault, Louis, Marcel i Fernand, 1899. su osnovali tvrtku koja će proizvoditi automobile Loiusove konstrukcije te brzo polučili značajne uspjehe…

Značajna su promocija bile utrke, na kojima su uspjehe postizali kako sam Louis, tako i Marcel Renault, rođen 14. svibnja 1872. u Parizu. Upravo je on zaslužan za najveći rani uspjeh tvrtke, pobjedu na velikoj utrci od Pariza do Beča 1902.

Sljedeće je godine krenula još veća utrka, od Pariza do Madrida, no loši uvjeti, ponajprije velika količina prašine koju su dizali jureći automobili te publika bez nadzora, doveli su do tragedije.

Utrka je prekinuta nakon kraja prve etape, do Bordeauxa, jer je već prvi dan uzeo sedam života među vozačima, suvozačima i gledateljima. Osmi će se ugasiti 48 sati kasnije, kada je Marcel Renault, ne probudivši se iz kome, preminuo od posljedica nesreće na utrci.

Bio je to kraj epohe velikih međugradskih utrka, koje su obilježile najranije razdoblje automobilizma. Marcel Renault, francuski vozač utrka i industrijalac, umro je 26. svibnja 1903.

Autor

Preporučeni sadržaj