IZNENAĐUJUĆA POBJEDA!

March bolid 19. travnja 1970. senzacionalno pobijedio već u drugom nastupu u Formuli 1

Foto: Lothar Spurzem

March Engineering su 1969. u Engleskoj osnovali Max Mosley, Alan Rees, Graham Coaker i Robin Herd. Tvrtka je jedan od najuspješnijih proizvođača bolida raznih kategorija u povijesti, no uspjesi u Formuli 1 bili su limitirani…

Na početku se nije činilo da će biti tako: debitirali su u sezoni 1970. ne samo s vlastitom momčadi, nego je njihove bolide koristio i Tyrrell, koji je upravo prekinuo uspješnu suradnju s timom Matra.

Jackie Stewart je braneći naslov godinu ranije ostvaren u francuskom bolidu novi March 701 već u prvom nastupu u Južnoj Africi doveo do postolja, a u drugom nastupu na španjolskoj stazi Jarama, u utrci obilježenoj vatrenom stihijom nastalom nakon spektakularnog sudara Ickxa i Olivera, i do pobjede!

To je ostala jedina Škotova pobjeda 1970., a njegovi bodovi značajan doprinos trećem mjestu Marcha u konstruktorskom poretku na kraju debitantske sezone. To će im i ostati najbolji plasman, premda su u F1 nastupali čak do 1992., a sredinom 1970-ih i vlastitom momčadi ostvarili dvije pobjede u utrkama. No nikada se nisu probili u prvu ligu.

Autor

Preporučeni sadržaj