IN MEMORIAM

Marshall Teague, američki vozač, junak ovala, poginuo 11. veljače 1959.

Marshall Teague, jedan od kreatora legende o američkim utrkama na ovalnim stazama, rođen je 22. veljače 1921. u mjestu Daytona Beach na Floridi

Na slici: pobjednik Marshall Teague pokraj Hudson Horneta s kćeri na stazi Daytona Beach Road 1952.

To je turističko mjesto zbog svojih dugačkih i posve ravnih pješčanih plaža još od pionirskih dana privlačilo automobiliste, posebice lovce na rekorde, a tijekom Teagueovih tinejdžerskih dana postalo je i poprište najpoznatije utrke američkog juga.

Ondje će biti kreiran NASCAR, čiji će Teague biti prvi blagajnik, ondje će upoznati i angažirati Smokey Yunicka za pripremu automobila, počevši tako njegovu veliku karijeru, ondje će 1951. i 1952. ostvariti svoje najveće pobjede, ondje će na koncu i poginuti u pokušaju obaranja još jednog brzinskog rekorda.

Potkraj 40-ih isprofilirao se kao jedan od najboljih vozača tzv. ‘stock cars’, među rijetkima koji su se mogli ravnopravno nositi s velikim Redom Byronom. Upravo je Teague prepoznao mogućnosti novog modela Hudson, čija je konstrukcija nudila niže težište i bolju upravljivost, te nagovorio tvornicu na sudjelovanje u utrkama.

Tako je nastao ‘Faboulous Hudson Hornet’, najuspješniji NASCAR automobil ranih 50-ih, poznat svim ljubiteljima crtića ‘Auti’. Lik Doca Hudsona inspiriran je dijelom Teagueom, a dijelom drugim velikim vozačem Hudsona Herbom Thomasom.

Nakon što je počeo postavljati neugodna pitanja o raspodjeli novca, izbačen je iz NASCAR utrka i prešao pod okrilje federacije AAA, gdje je osvojio dva naslova. Kasnije se posvetio utrkama jednosjeda, nekoliko puta nastupivši i na Indy 500.

Marshall Teague je poginuo 11. veljače 1959. na novoj, asfaltiranoj stazi u Daytona Beachu, pokušavajući u svojem Indy bolidu donijeti publicitet stazi (i sebi pribaviti dozvolu Billa Francea za povratak u NASCAR) postizanjem novog brzinskog rekorda na ovalnoj stazi.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo