NA DANAŠNJI DAN

Maserati 13. rujna 1953. osvojio prvu pobjedu u Formuli 1

Trijumfirao je legendarni Juan Manuel Fangio na VN Italije na stazi Monza, a Maserati je tog dana postao tek treća tvrtka, nakon što su to postigli Alfa Romeo i Ferrari, koja je osvojila utrku za Veliku nagradu u svjetskom prvenstvu…

Dok se često spominje prva pobjeda momčadi Ferrari, koju im je 1951. na stazi Silverstone donio José Froilán González, manje je poznato kada je Maserati ostvario prvu pobjedu u svjetskom prvenstvu Formule 1. Donio je još jedan Argentinac, Juan Manuel Fangio, na Velikoj nagradi Italije na stazi Monza 1953. Dakako, govorimo samo o prvenstvenim utrkama, jer je Maserati u tom trenutku već imao iza sebe dugu i bogatu povijest od četvrt stoljeća pobjeđivanja na Velikim nagradama.

Ne računamo li Indy 500, Maserati je tog dana postao tek treća tvrtka, nakon slavnih Alfa Romeo i Ferrari, koja je osvojila neku utrku svjetskog prvenstva Formule 1. Tehnički gledano to zapravo i nije bila utrka Formule 1, nego Formule 2, jer se u sezonama 1952. i 1953. Svjetsko prvenstvo vozača vozilo u toj kategoriji, no danas više nitko ne pravi razliku.

Utrka na stazi Monza nije odlučivala ni o čemu, Alberto Ascari je već osvojio drugu dominantnu titulu, a na ulasku u posljednji  zavoj utrke predvodio je kolonu bolida i činilo se, hitao prema pobjedi. No tada je napravio grešku i izvrtio se. Drugoplasirani Farina ga je nekako izbjegao, no i sam je pritom morao izaći sa staze na travu, dok četiri kruga zaostali Marimon nije uspio izbjeći Ferrari i udario je u Ascarija, izbacivši obojicu iz utrke.

Fangio se kroz gužvu provukao neokrznut i prošao ciljem za prvu pobjedu tima Maserati, ispred oporavljenog Farine. Fangio će na bolidom Maserati pobijediti i na prve dvije utrke 1954., čekajući završetak razvoja bolida Mercedes-Benz. Četvrti uzastopni naslov prvaka osvojit  će 1957., na, u međuvremenu, dodatno razvijenom modelu Maserati 250F. Nakon 1958. Maserati se povukao iz prvenstva. Ascari pak nakon greške u posljednjem zavoju Monze završava pobjednički niz i nikada više nije osvojio neku prvenstvenu utrku.

Autor

Preporučeni sadržaj