VELIKAN IZ SJENE

Matteo Ceirano (1870. – 1941.): talijanski automobilski pionir

Foto: Agence Rol

Matteo Ceirano, rođen 22. siječnja 1870. u gradu Cuneo na sjeverozapadu Italije, talijanski poduzetnik, koji je na počecima talijanske autoindustrije bio suosnivač tvrtki Itala (1904.), S.P.A. (1908.) i Ceirano (1919.)

Matteo je bio najmlađi od četiri sina Giovannija Ceiranoa, urara iz Cunea. Braća Ceirano, Giovanni Battista, Giovanni, Ernesto i Matteo, bili su utjecajni u osnivanju talijanske automobilske industrije, a različito su zaslužni za: Ceirano; Welleyes (tehnička osnova F.I.A.T.-a), Fratelli Ceirano; S.T.A.R. (Società Torinese Automobili Rapid); SCAT (Società Ceirano Automobili Torino); Itala i S.P.A. (Società Piemontese Automobili).

Giovannijev sin Giovanni “Ernesto” također je bio utjecajan, suosnivač Ceirano Fabbrica Automobili (aka Giovanni Ceirano Fabbrica Automobili) i Fabrica Anonima Torinese Automobili (FATA). Godine 1888., nakon osam godina naukovanja u očevom obrtu za izradu satova, Giovanni Battista počeo je graditi bicikle Welleyes, nazvane tako jer su engleska imena bila privlačnija za prodaju.

U listopadu 1898. Giovanni Battista i Matteo su osnovali Ceirano GB & C i počeli proizvoditi automobil Welleyes 1899. U srpnju 1899. tvornica i patenti prodani su Giovanniju Agnelliju i proizvedeni kao prvi F.I.A.T.-i – Fiat 4 HP. Giovanni Battista je bio zaposlen u Fiatu kao agent za Italiju, ali je u roku od godinu dana otišao kako bi osnovao Fratelli Ceirano & C. koji je 1903. postao Società Torinese Automobili Rapid (S.T.A.R.) za proizvodnju automobila pod oznakom ‘Rapid’.

Godine 1904. Matteo Ceirano napustio je Ceirano GB & C kako bi stvorio vlastiti brend – Itala.
Matteo Ceirano 1906. napušta tvrtku Itala i osniva S.P.A. (Società Piemontese Automobili). Glavni konstruktor bio mu je Alberto Ballacco. Giovanni je 1906. osnovao SCAT (Società Ceirano Automobili Torino) u Torinu,  a 1919. Giovanni i Giovanni “Ernesto” suosnivali su Ceirano Fabbrica Automobili te su 1922. preuzeli kontrolu nad Fabrica Anonima Torinese Automobili (FATA).

Matteo Ceirano, talijanski automobilski pionir, umro 19. ožujka 1941.

Autor

Preporučeni sadržaj