NA DANAŠNJI DAN

Matteo Ceirano, talijanski automobilski pionir, umro 19. ožujka 1941

Foto: Agence Rol

Matteo Ceirano, rođen 22. siječnja 1870. u gradu Cuneo na sjeverozapadu Italije, talijanski poduzetnik, koji je na počecima talijanske autoindustrije bio suosnivač tvrtki Itala (1904.), S.P.A. (1908.) i Ceirano (1919.)

Matteo je bio najmlađi od četiri sina Giovannija Ceiranoa, urara iz Cunea. Braća Ceirano, Giovanni Battista, Giovanni, Ernesto i Matteo, bili su utjecajni u osnivanju talijanske automobilske industrije, a različito su zaslužni za: Ceirano; Welleyes (tehnička osnova F.I.A.T.-a), Fratelli Ceirano; S.T.A.R. (Società Torinese Automobili Rapid); SCAT (Società Ceirano Automobili Torino); Itala i S.P.A. (Società Piemontese Automobili).

Giovannijev sin Giovanni “Ernesto” također je bio utjecajan, suosnivač Ceirano Fabbrica Automobili (aka Giovanni Ceirano Fabbrica Automobili) i Fabrica Anonima Torinese Automobili (FATA). Godine 1888., nakon osam godina naukovanja u očevom obrtu za izradu satova, Giovanni Battista počeo je graditi bicikle Welleyes, nazvane tako jer su engleska imena bila privlačnija za prodaju.

U listopadu 1898. Giovanni Battista i Matteo su osnovali Ceirano GB & C i počeli proizvoditi automobil Welleyes 1899. U srpnju 1899. tvornica i patenti prodani su Giovanniju Agnelliju i proizvedeni kao prvi F.I.A.T.-i – Fiat 4 HP. Giovanni Battista je bio zaposlen u Fiatu kao agent za Italiju, ali je u roku od godinu dana otišao kako bi osnovao Fratelli Ceirano & C. koji je 1903. postao Società Torinese Automobili Rapid (S.T.A.R.) za proizvodnju automobila pod oznakom ‘Rapid’.

Godine 1904. Matteo Ceirano napustio je Ceirano GB & C kako bi stvorio vlastiti brend – Itala.
Matteo Ceirano 1906. napušta tvrtku Itala i osniva S.P.A. (Società Piemontese Automobili). Glavni konstruktor bio mu je Alberto Ballacco. Giovanni je 1906. osnovao SCAT (Società Ceirano Automobili Torino) u Torinu,  a 1919. Giovanni i Giovanni “Ernesto” suosnivali su Ceirano Fabbrica Automobili te su 1922. preuzeli kontrolu nad Fabrica Anonima Torinese Automobili (FATA).

Matteo Ceirano, talijanski automobilski pionir, umro 19. ožujka 1941.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo