NA DANAŠNJI DAN

Mauro Forghieri, slavni talijanski konstruktor bolida, rođen 13. siječnja 1935.

Malo tko od onih koji su pratili F1 od početka 60-ih do kraja 80-ih ne zna tko je Mauro Forghieri, glasoviti čelnik trkaće momčadi Ferrari i konstruktora nekih od najuspješnijih crvenih bolida uopće…

Rođen je u Modeni, gdje je njegov otac radio prvo za Ansaldo, a kasnije i za Ferrari, no ljubav prema avijaciji dovela ga je do diplome iz mehanike u Bologni. Kako nije uspijevao naći posao vezan za avijaciju, prihvatio je ponudu Enza Ferrarija i vrlo brzo se snašao kao riba u vodi.

Nakon odlaska većeg dijela glavnih ljudi iz tvrtke, kao mlad i neiskusan 1962. je postavljen na odgovorni položaj u trkaćem odjelu, a ubrzo je postao i tehnički direktor trkaće momčadi. U 1960-ima Ferrari je doživljavao transformaciju fokusa s kultne utrke Le Mans i natjecanja izdržljivosti na Formulu 1, da bi se sredinom 1970-ihi u potpunosti posvetio samo Formuli 1.

Upravo je u tom razdoblju nastao i Ferrari 312, koji će u raznim izvedenicama dominirati svijetom Formule 1, u elitnim društvu u kojem su još bili velikani Niki Lauda, potom Jody Scheckter i Gilles Villeneuve, a u sportskoj inačici se iskazati u utrkama izdržljivosti. Od svih tradicionalnih momčadi Ferrari je najspremnije uskočio u turbo eru i samo ih je nevjerojatan splet nesretnih okolnosti spriječio da dvama konstruktorskim naslovima ne pridodaju i poneki vozački.

Nedostatak titula ojačao je pritisak na Forghierija, pa je otišao iz momčadi i 1987. se priključio Lamborghiniju. Ondje je razvio motor za Formulu 1, koji se nije pokazao posebice uspješnim. Kasnije je neko vrijeme radio za Bugatti.

No i ta je firma već bila u velikim problemima, tako da se 1994. osamostalio, odnosno, s dvojicom prijateljima osnovao Oral Engineering, jednu od onih tvrtki koje rade niz testiranja i projekata za trkaće momčadi, proizvođače automobila i motocikala, no nisu eksponirani i rijetko se čuje za njih.

Prije nekoliko godina se šuškalo da Forghieri radi na projektu superautomobila pogonjenog plinskom turbinom, no odavno nema novosti o tome. Mauro Forghieri, slavni talijanski konstruktor bolida, umro je 2. studenoga 2022.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo