IN MEMORIAM

Max Hoffman, legendarni američki uvoznik europskih automobila, umro 9. kolovoza 1981

Maximilian Edwin Hoffman (1904. – 1981.) Mercedes-Benz 300 SL i 190 SL, Porsche 356 Speedster, Alfa Romeo Giulietta Spider, BMW 503 i 507 – ti su legendarni automobili nastali kao izravan rezultat Hoffmanovog nagovora proizvođača da se odvaže proizvesti ih…

Max Hoffman rođen je 12. studenoga 1904. u Beču, a proslavio se u novoj domovini, SAD. Skrasio se u New Yorku i odande vodio posao uvoza europskih marki automobila na istočnu obalu Amerika. Išlo mu je vrlo dobro, pa je za projektiranje i ureda i kuće angažirao Franka Lloyda Wrighta, najpoznatijeg američkog arhitekta tog vremena.

Uvozio je mnoge europske marke, no ono čime se proslavio bile su sugestije, nerijetko popraćene i garancijom o količini prodanih primjeraka, za razvoj sportskih automobila.

Mercedes-Benz 300 SL Roadster i 190 SL, Porsche 356 Speedster, Alfa Romeo Giulietta Spider, BMW 503 i 507 – ti su legendarni automobili nastali kao direktan rezultat Hoffmanovog nagovora proizvođača da se odvaže projektirati i proizvesti ih.

Gotovo da se ne može precijeniti njegov utjecaj na popularnost europskih sportskih modela u Americi. Umro je na današnji dan prije 38 godina…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin