KOLIKI JE DOSEG BIO?

Mercedes-Benz 190 (W201), u električnom izdanju najavio je prve zelene kilometre njemačke marke

-

Egzotični električni model u pogonskom smislu marke iz Stuttgarta bio je predstavljen na sajmu u Hannoveru u svibnju 1990.

Kako ovo danas izgleda neobično. Danas Mercedes-Benz EQ oznake označavaju električnu gamu vozila njemačke marke. Zelena mobilnost u posljednjih nekoliko godina iznimno je napredovala. Zato je uvijek zanimljivo zaviriti u prošlost i napraviti usporedbu s ranijim, pojedinačnim eksperimentima. Pogled unatrag, u povijest tako otvara mnoge fascinantne priče.

Jedna od takvih priča smještena je sad već dosta daleke – 1990. godine. U svibnju je Mercedes-Benz na sajmu inovacija, u Hannoveru izložio model 190 (W 201) pretvoren u potpuno električni automobil.

Eksperimentalni primjerak u potpuno električnom izdanju (foto: Daimler)

“Na ovaj se način Mercedes-Benz 190, koji je po duljini i težini idealan za konceptni električni model, za testiranje cijelog sustava. Glavni je cilj procijeniti funkcionalnu prikladnost svih komponenata u realnim situacijama sa svim vibracijama, ubrzanjima i temperaturnim fluktuacijama koje se javljaju u svakodnevnom radu ”, pisalo je tada na jednoj od objavljenih brošura.

Električni 190 postao je tako mobilni laboratoriji za praktično testiranje.

Električni legendarni model ‘190’ koristili su se za testiranje različitih konfiguracija pogona i sustava baterija. Ispitani uređaji za skladištenje energije bili su uglavnom natrijevo-nikal-klorid ili natrij-sumpor izgrađene visoko-energetske baterije, koje su imale značajno veću gustoću energije od klasičnih olovnih baterija. Međutim, radna temperatura oba sustava bila je oko 300 stupnjeva Celzijevih.

Nešto manje od godinu dana kasnije, kada je, u ožujku 1991., Mercedes-Benz prikazao je naprednije vozilo na međunarodnom salonu automobila u Ženevi, priča se dodatno zavrtjela.

Testni električni primjerak tek se u rijetkim detaljima razlikovao od standardne inačice ‘190-ke’… (foto: Daimler)

Materijali proizvođača koji su bili pripremljeni za medije detaljno su objasnili model 190 s električnim pogonom. U prospektu su posebno izdvojene dvije važne stvari: “Automobil je i dalje nudio mogućnost prijevoza pet putnika, s gotovo nepromijenjenim prostorom, te je i dalje model s provjerenim značajkama Mercedes-Benza.”

Svaki od zadnjih kotača vozila predstavljenog u Ženevi bio je pogonjen vlastitim istosmjernim motorom koji pokreću stalni magneti snage 16 kW (22 KS), tako da je ukupna snaga iznosila 32 kW (44 KS). Energiju je opskrbljivala baterija natrijevim nikal-kloridom, a regenerativnim kočenjem energija se vraćala u sustav. Posebna prednost koncepta bila je uklanjanje mehaničkih komponenti, koje doprinose velikoj težini, tako da je dodatna težina u usporedbi sa serijskim modelom za izgaranje bila veća samo 200 kilograma.

Pitanje električnih automobila doživjelo je porast u to vrijeme kao rezultat zakona koji su usvojeni u Kaliforniji, na primjeru, uvođenja vozila sa nultom emisijom.

Mercedes-Benz nije bio jedini proizvođač koji je poduzeo korake u tom smjeru. Od 1992. pa nadalje, neki su koncepti primijećeni na njemačkoj obali Baltičkog mora. Provedeno je veliko terensko ispitivanje na otoku Rügen i nastavljeno do 1996. Njemačka vlada je financirala projekt u iznosu od tadašnji 60 milijuna njemački maraka. Cilj vježbe bio je testiranje električnih vozila i energetskih sustava, uključujući njihove baterije u svakodnevnoj praksi. Sudjelovalo je 60 osobnih automobila i kombija nekoliko različiti marki.

Deset vozila Mercedes-Benz pripremio je za detaljna testiranja… (foto: Daimler)

Između ostalog, Mercedes-Benz je u Rügen poslao deset limuzina serije W201 modela, koji su prethodno bili opremljeni pogonskim komponentama u raznim kombinacijama električnih motora i baterija u Sindelfingenu. Tijekom terenskog ispitivanja bile su na raspolaganju posebne stanice za ponovno punjenje pomoću solarnih kolektora, kako bi se koncept okoliša testirao na dosljedan način. Kao što znamo, samo se električna energija iz obnovljivih izvora može smatrati potpuno neutralnom CO2.

Mercedes-Benz 190 u električnom izdanju, poslužio je kao odličan primjer za prikuplanje novih znanja kada je zelena mobilnost u pitanju.

 

Autor