U SVEMU DRUGAČIJI

Mercedes-Benz F 200 Imagination (1996. – 2021.), 25 godina od facsinantnog koncepta i najave CL modela

Prije 25 godina ovaj je konceptni automobil izazvao senzaciju na salonu automobila u Parizu

Na salonu automobila u Parizu u listopadu 1996. Mercedes-Benz je predstavio uzbudljiv, gotovo nezamisliv koncept buduće vizije automobila – Mercedes-Benz F 200 Imagination. Danas su mnoge tehnologije predstavljene u konceptnom automobilu odavno postale dio svakodnevnog života u serijskim vozilima.

To naglašava važnost istraživača i programera koji stalno razmišljaju o budućim vozilima – neprestano redefiniraju mogućnosti i granice. Gotovo usputno, F 200 Imagination pokazao je kako bi mogao izgledati veliki, moderan coupé, te najavio ključne značajke dizajna modela koji se kasnije pojavio kao – Mercedes-Benza CL, a koji je debitirao 1999. Originalni konceptni automobil može se pogledati u sektoru “Fascination of Technology” smještenom u Mercedes-Benz muzeju.

„Računala kontroliraju kretanje automobila, što rezultira optimalnom sigurnosti vožnje u svakoj situaciji“: upravo su te i brojne druge tehnologije koje su došle s F 200 Imagination izazvale veliku pometnju. Naravno, sam konceptni automobil izazvao je senzaciju. Njegova najočitija značajka bila je ta što nije imala upravljač. Vozač je to kontrolirao uz pomoć bočnih palica i mogao je birati hoće li koristiti desnu ili lijevu ruku. Jedan od bočnih štapova postavljen je na ploču vrata, a drugi na središnju konzolu. Osim toga, suvozač je mogao preuzeti bilo kada, jer se u obrubu desnih vrata nalazio treći bočni štap.

F 200 Imagination testiran je uz pomoć simulatora vožnje. Mercedes-Benz je također pionir na ovom polju: prvi simulator vožnje tvrtke pušten je u rad već 1985. Marka je 1998. godine predstavila poboljšani sustav upravljanja bočnim palicama u testnom vozilu zasnovanom na SL modelu serije 129.

Foto: Daimler

 

Autor