VUČNA SLUŽBA ISPRED SVOG VREMENA

Mercedes-Benz ‘Plavo čudo’ (1955.), superbrzi transporter za trkaće modele

Dio Mercedes-Benz F1 momčadi bio je i transporter koji je fascinirao izgledom i performansama, dovoljno je reći da je imao isti motor kao famozni 300 SL ‘Gullwing’…

Mercedes-Benz transporter, poznat kao “Das blaue Wunder” (Plavo čudo), sredinom prošlog stoljeća oduševio je oktanski svijet. Trkači timovi imali su sav fokus usmjeren na bolide i stazu. Isto je vrijedilo i za Mercedes-Benz, ali oni su taj pogled prošili i na logistiku.

Kao dodatak svojim trkačkim automobilima, trkački tim kompanije Mercedes-Benz je imao još jednog aduta koji je izazivao, ali i danas izaziva, pravu senzaciju.

Tako je ‘Srebrna strijela’ 1955. izazvala senzaciju, kada su se pojavili na stazi sa superbrzim transporterom za trkaće automobile, koji je napravljen kao jednokratni model zasnovan na modelu 300 S iz 1954. godine. Doslovno je tim uz ovaj model dobio opciju više. Tako je ovaj transporter osigurao brzi prijevoz na relaciji staza-tvornica. U slučaju ako trkaći automobil zahtijeva promjene u zadnji trenutak ili ako je jedna od modela ‘Srebrnih strijela’ doživio nezgodu i treba je popraviti što je brže moguće, kako bi bili spremni za sljedeću utrku.

Ovo izuzetno brzo komercijalno vozilo s genima za sportske automobile kršteno je pod imenom “Plavo čudo”. Šasija Mercedes-Benza 300 S dopunjena je kabinom postavljenom prema naprijed s elegantnim linijama koje su sadržavale mnoge dijelove preuzete iz modela 180. Iz kabine do potpuno presvučenog stražnjeg dijela, činilo se da je transporter za trkaće automobile napravljen iz jednog kalupa. Uobičajeno razdvajanje između kabine i prostora za teret bilo je jedva vidljivo.

Ovaj neobični transporter pokretao je trolitreni šestocilindrični motor od 192 KS, s izravnim ubrizgavanjem koji se također nalazio u sportskom automobilu 300 SL. Mogao je uhvatiti za to vrijeme nevjerojatnih 165 km/h s natovarenim vozilom.

Na kraju svoje aktivne službe, originalni transporter korišten je za ispitivanja na cesti prije nego što je poslan u mirovinu 1967. No, ovaj jedinstveni primjerak ipak je zadesila nesreća. Originalni model je uništen 1969., ali je Mercedes-Benz odmah shvatio kakvu su grešku napravili, pa su uz pomoć dokumentacije koja je izvučena iz arhive, krenuli u ponovnu izgradnju i rekonstrukciji vozila, vrijednu gotovo 2 milijuna dolara. Nakon sedam godina oživljavanja, svoj prvi javni nastup imao je tek 2001., Mercedes-Benz Classic predstavio je autentičnu rekonstrukciju transportera za trkaće automobile.

Osim ovog primjerka, koji sad stoji u muzeju Mercedes-Benza, jedan primjerak replike se vozi i po Americi. Čuveni Jay Leno u svojoj bogatoj kolekciji, ponosan je vlasnik ‘Plavog čuda’, koji je prvotno započeo ‘slagati’ jedan švedski entuzijast…

Tehnički podaci za Mercedes-Benz transporter za trkaće automobile
Godina proizvodnje: 1954
Cilindri: 6
Obujam motora: 2.996 ccm
Snaga: (141 kW) 192 KS
Najveća brzina: 165 km/h

foto: Mercedes-Benz Museum / Daimler

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin