u 10 godina

Mercedes-Benz proizveo 10 milijuna vozila sa sustavom kočenja u nuždi za pješake

Foto: Mercedes-Benz
-

S više od 40 trenutno dostupnih sustava aktivne pomoći, Mercedes-Benz daje odlučujući doprinos povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu.

Mercedes-Benz je oduvijek bio pionir u sigurnosti prometa. Active Brake Assist s detekcijom pješaka godinama pomaže u smanjenju nesreća u kojima su sudjelovali pješaci i biciklisti.

Sustav može vizualno i zvučno upozoriti na prijeteći sudar ispred vozila, bilo od vozila koja se križaju ili dolaze u susret. Ako vozač preslabo koči, sustav može pružiti pomoć i povećati silu kočenja u skladu sa situacijom. Ako vozač uopće ne reagira, Active Brake Assist pokreće hitno kočenje. U trenutnoj generaciji vozila, Active Brake Assist koristi kameru i/ili tehnologiju senzora temeljenu na radaru za otkrivanje pješaka i biciklista ispred vozila u smjeru vožnje.

Ako se otkrije neposredna opasnost od sudara s tim takozvanim ranjivim sudionicima u prometu, izračunava se potrebna sila kočenja kako bi se izbjegao mogući sudar ili smanjila njegova ozbiljnost. Sada je Mercedes-Benz postigao još jednu prekretnicu u aktivnoj sigurnosti. Od 2012. više od 10 milijuna svih Mercedes-Benz osobnih automobila prodanih diljem svijeta bilo je opremljeno sustavom kočenja u nuždi za pješake. Pješaci se smatraju nezaštićenim sudionicima u prometu.


Njihov poseban rizik odražava se i u statistikama nesreća: prema analizi Europske komisije, pješaci su činili gotovo jednu petinu svih smrtno stradalih na cestama u Europskoj uniji 2020. godine. U SAD-u je njihov udio u ukupnom broju smrtno stradalih u prometu u 2021. iznosio 17 posto prema Nacionalnoj upravi za sigurnost u prometu.

U međuvremenu, studija Američkog osiguravajućeg instituta za sigurnost na cestama iz 2022. zaključila je da vozila opremljena sustavom kočenja u nuždi za pješake imaju 27 posto nižu stopu nesreća u kojima sudjeluju pješaci od vozila bez takve tehnologije.

Autor