SVE JE KRENULO 1896.

Mercedes-Benz slavi 125 godina uspješne dostavne kombi priče

-

Prvo motorno dostavno vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem pojavilo se 1896. 

Mercedes-Benz kombiji su svestrane namjene u prijevozu, za komercijalnu upotrebu, putovanja i slobodno vrijeme: kompaktni, upravljivi, svestrani – i sve češće ih pokreće električni pogonski sustav. Njihova priča o uspjehu započela je prije 125 godina premijerom dostavnog vozila Benz. Ovo vozilo bilo je prvi motorizirani kombi na svijetu s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Godina 1896. bila je bogata događajima za Rheinische Gasmotorenfabrik Benz & Cie. u Mannheimu: asortiman proizvoda, koji su do tada karakterizirali putnički automobili s otvorenim krovom, proširen je ne samo dostavnim kombijem, već i prvim kupe s motorom s unutarnjim izgaranjem. Slika koja se pojavljuje je slika uspješne diverzifikacije za izumitelja automobila – snaga koja također karakterizira Mercedes-Benz brend danas.

“Dostavno vozilo Benz” prvi put se spominje u katalogu Benz & Cie. u svibnju 1896. Novi koncept “patentnog motornog vozila vrhunskog dizajna za dostavu robe, s motorom od 5 konjskih snaga”, odmah je naišao na značajan interes . Međutim, kupci iz Njemačke nisu bili najviše zainteresirani za ovaj pionirski dizajn. Umjesto toga, prvi dokumentirani primjerak predan je pariškoj robnoj kući “Du Bon Marché”. Čak je i stranica kataloga za dostavno vozilo ilustrirana prikazom ovog vozila zajedno s reklamom za parišku robnu kuću.

Činjenica da je prvi kupac kombija došao iz Francuske uklapa se u način na koji se automobilsko tržište razvijalo u to vrijeme: iako su nova sredstva mobilnosti izumljena u Njemačkoj 1886. – i Carl Benz i Gottlieb Daimler, sasvim neovisno o svakom drugo – posebno u Francuskoj i Velikoj Britaniji revolucionarna je inovacija u početku bila najbolje prihvaćena. Stoga je bilo logično da se 5. prosinca 1896. ovaj prvi motorizirani dostavni kombi s motorom s unutarnjim izgaranjem, koji je izravno proizveo proizvođač automobila, predstavi baš u Parizu.

Foto: Daimler

Autor