TROKRAKA ZVIJEZDA

Mercedes, najslavniji automobilski brend, nastao 22. studenoga 1900.

Foto: Mercedes-Benz
Advertisements

Po želji Emila Jelineka, austrougarskog konzula, prodavača i vozača, Daimler je sportski auto imenovao po njegovoj kćeri. Prvi Mercedes, model 35 HP, proizveden je prije 122 godine

Emil Jellinek, austrougarski konzul i uspješan prodavač automobila na Azurnoj obali, na utrci u Nici 1899. doživio nesreću je koja ga je navela na razmišljanje o upravljivijem i snažnijem trkaćem automobilu. Jellinek je 3. travnja 1899. telefonirao Wilhelmu Maybachu (tada je to bio statusni simbol) glavnom konstruktoru tvrtke Daimler-Motoren-Gesellschaft,  i iznio mu svoje zamisli. Na osnovi njih Maybach je izradio automobil koji će premijeru doživjeti godinu dana kasnije, opet na utrci u Nici.

Nekoliko sati kasnije, Jellinek je opet nazvao, ovaj puta s prijedlogom da automobil dobije ime po njegovoj kćeri Mercedes. Adrienne Manuela Ramona Jellinek (1889. – 1929.) dobila je nadimak Mercédès, a otac je vjerovao da to ime donosi sreću, pa je svašta nazvao njenim nadimkom, od vile do automobila. Prvi Mercedes, model 35 HP, proizveden je 22. studenoga 1900, a dan kasnije izvezen je na prvu probnu vožnju u njemačkom Cannstattu.

Jellinek je odmah i naručio 36 automobila (trećinu tadašnje godišnje proizvodnje tvrtke Daimler), uz uvjet da novo vozilo i službeno dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri. Uostalom, Jellinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njen nadimak kao pseudonim.

Prvi Mercedes 35 HP bio je toliko uspješan da su u tvrtki Daimler odlučili iskoristiti taj uspjeh i preuzeti ime za označavanje čitave game modela, dok je sam Jellinek uključen u upravni odbor tvrtke. Tako je gotovo slučajno, iz praznovjerja, stvoreno jedno od najpoznatijih globalnih automobilskih imena i jedan od općenito najprepoznatljivijih industrijskih brendova na svijetu, kojeg je Daimler službeno registrirao 23. lipnja 1901.

Drugi dio imena (Mercedes-Benz) najpoznatije i najjače automobilske marke na svijetu nastao je 1926. Tada se tvrtka koju je 1890. osnovao Gottlieb Daimler, jedan od pionira autoindustrije, ujedinjuje s tvrtkom Benz & Cie., koju je 1879. utemeljio Carl Benz, konstruktor prvog dvotaktnog motora (1879.) i prvog automobila (1886). Nastao je Daimler-Benz AG (današnji Mercedes-Benz Group AG), a marka automobila postaje Mercedes-Benz.

Autor