JESTE LI ZNALI?

Mercedes, prvi vlasnik, uščuvan, samo 4.600-000 km

-

Solunski taksist Gregorios Sachinidis drži rekord najveće zabilježene pređene kilometraže s jednim automobilom, Mercedes-Benz 240 D iz 1976.

Ako ste nekom prilikom u razdoblju između 1981. i 2004. boravili u Solunu, drugom najvećem grčkom gradu, i ondje se vozili taksijem, postoji mogućnost da ste i ne znajući sudjelovali u obaranju jednog fascinantnog svjetskog rekorda. Naime, ondašnji je taksist Gregorios Sachinidis godine 2004. poklonio (u zamjenu za novu C klasu) tvorničkom muzeju Mercedes-Benzsvoj vjerni 240 D iz 1976., koji je dotad prešao 4,6 milijuna kilometara!

Ovo je najveća zabilježena kilometraža nekog automobila, iako se dobro poznati Amerikanac Irv Gordon sa svojim Volvom opasno bliži obaranju ovog rekorda. Sachinidis je svoju Miniku kupio u Njemačkoj godine 1981., rabljeni automobil sa 220.000 prijeđenih kilometara, odvezao ga, vjerojatno preko naših krajeva, u Solun i ondje upogonio u cjelodnevnu taksi službu.

Tijekom rada mijenjana su i reparirana ukupno tri različita motora, no vjerni je taksi uz iznimno malo kvarova i poteškoća prevalio rekordnu razdaljinu.

Autor