NA DANAŠNJI DAN

Michael Schumacher 29. rujna 2002. na VN SAD-a vratio uslugu Rubensu Barrichellu

Screenshot, YouTube

Na stazi Indianapolis dominirao je Schumacher, Barrichello vozio na drugom mjestu, a neposredno pred ciljem Nijemac je usporio, kako bi oba Ferrarija zajedno prošla ciljem te Brazilcu uzvratio za skandalozni ustupak na VN Austrije 2002.

Zvižduci publike tijekom ceremonije proglašenja pobjednika na VN Austrije 2002. označili su jednu od najnižih točki u povijesti Formule 1. Rubens Barrichello je u posljednjem zavoju zbog momčadskih odredaba propustio da pobijedi Michael Schumacher, a odluka tima Ferrari razbjesnila je fanove na stazi, ali i diljem svijeta.

Premda su momčadske odredbe dio Formule 1 u čitavoj povijesti tog sporta, nepotrebnost onoga što se dogodilo u Zeltwegu dovela je do njihove ishitrene zabrane, što će pak uzrokovati niz sumnjivih situacija u sljedećim sezonama. No najbizarnija se posljedica dogodila na slavnoj stazi Indianapolis, već iste sezone.

Za razliku od Austrije, ondje je utrkom dominirao Michael Schumacher, a Barrichello je vozio na drugom mjestu. Neposredno prije cilja Nijemac je usporio, pokušavši postići da dva Ferrarija zajedno prođu ciljem.

No precizni mjerni instrumenti danas teško dozvoljavaju takve situacije i pobjeda je, s 11 tisućinki sekunde prednosti dodijeljena – Brazilcu. Formula 1 dobila je još jednu utrku u kojoj nije pobijedio najbrži na stazi i još jednu nepotrebnu aferu.

Autor