NA DANAŠNJI DAN

Michael Schumacher, kasnije sedmerostruki prvak, 25. kolovoza 1991. debitirao u F1

Prije VN Belgije 1991. vozač Jordana Bertrand Gachot, nakon svađe s vozačem taksija, završio je u britanskom zatvoru te je Eddie Jordan odlučio da ga zamijeni Schumacher, jedna od ‘Mercedesovih beba’. Ostalo je povijest…

U tjednima koji su prethodili VN Belgije 1991. glavna priča bila je momčad Jordana, odnosno njihov vozač Bertrand Gachot, koji se nakon svađe s jednim vozačem taksija našao u britanskom zatvoru.

Eddie Jordan hitno je morao pronaći zamjenskog vozača te je odlučio da će priliku dobiti mladi Nijemac Michael Schumacher, jedna iz utrka prototipova već dobro poznatih ‘Mercedesovih beba’.

Odabir se pokazao kao pun pogodak, jer je Michael Schumacher već na treninzima počeo postizati vrlo kompetitivna vremena, a za samu se utrku kvalificirao kao sjajan sedmi, a četiri mjesta iza plasirao se iskusni momčadski kolega Andrea de Cesaris.

Bilo je u povijesti i boljih debitanata, no svim detaljima tijekom tih dana Schumacher je ostavio sjajan dojam i postao glavna priča u paddocku, nadolazeća zvijezda.

U samoj je utrci spojka Shumacherovog bolida izdržalo samo nekoliko zavoja i Nijemac je bio prvi vozač koji je odustao, no poruka je već odaslana. U utrci je pobijedio Senna, koji je uspio dovući auto do cilja, dok su glavni konkurenti, Prost, Alesi i Mansell redom odustajali zbog kvarova.

No ono što se dogodilo neposredno nakon utrke dio je legende. Jordan je, uvjeren da ima važeći ugovor sa Schumacherom, planirao zadržati ga do kraja sezone, no na startu iduće utrke Nijemac se pojavio u timu Benetton.

Razočarani Irac tada je za moćnike uglednijih i jačih momčadi skovao izraz ‘Klub pirana’, koji je do danas ostao uobičajen naziv za establishment Formule 1. Kolateralna je žrtva bio i simpatični Brazilac Roberto Moreno, koji je utrku u Spa završio četvrti i ostvario jedini najbrži krug karijere.

No dobio je nogu iz Benettona kako bi se napravilo mjesta Schumacheru, te nikada više u karijeri nije osvojio ni boda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin