NA DANAŠNJI DAN

Mike Parkes, poznati britanski vozač i konstruktor, rođen 24. rujna 1931.

Foto: Raimund Kommer

Michael Johnson ‘Mike’ Parkes, rođen 24. rujna 1931. u engleskom Richmondu, paralelno je vozio utrke. Nakon sjajnih rezultata u utrkama izdržljivosti uočio ga je Enzo Ferrari pa 1963. dobiva posao u Maranellu, gdje radi na razvoju cestovnih automobila i vozi utrke izdržljivosti…

Mike Parkes rođen je 24. rujna 1931., kao sin Johna Parkesa, čelnika uglednog proizvođača automobila Alvis. Zarana se zainteresirao za mehaniku i konstrukciju automobila te zaposlio u Rootes grupi, gdje je između ostaloga radio na razvoju naprednog modela Hillman Imp.

Neočekivano dobiva priliku i u Formuli 1, u sezoni 1966. U šest nastupa bilježi jedan pole position i dvaput završava drugi, no u Spa 1967. lomi obje noge. Nakon dugog oporavka vraća se samo utrkama izdržljivostii.

Potom odlazi i iz tima Scuderia Ferrari, prvo u Scuderiju Filippinetti, a potom u tvrtku Lancia gdje vodi razvoj novog, specijaliziranog reli automobila Stratos. Mike Parkes, poznati britanski vozač i konstruktor, poginuo je 28. kolovoza 1977. u prometnoj nesreći blizu Torina.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo