NA DANAŠNJI DAN

Mini: posljednji primjerak originalnog modela proizveden 4. listopada 2000.

Mini, legendarni britanski mališan, kojeg je 1959. konstruirao Alec Issigonis, genijalnim je konceptom unio revoluciju u gradski promet, proizvodio se punu 41 godinu, a potom dobio nasljednika pod njemačkom kapom

U svibnju 2000. je BMW, od 1994. vlasnik ostataka britanske autoindustrije, napravio veliki rez, riješivši se svega što mu iz tog portfelja nije trebalo. Između ostalog prodao je postrojenje tvrtke Rover u Longbridgeu i premjestio proizvodnju novog modela Mini u Cowley.

Iznova neovisnom MG Roveru je dopušteno da nastave s proizvodnjom starog, originalnog modela Mini sve do 4. listopada 2000.

Tog je dana cijela jedna era privedena kraju dok je nadglednik proizvodne trake Geoff Powell odveo s trake crveni Mini Cooper Sport 500, posljednji od ukupno 5.378.776 Minija, s pjevačicom Lulu na suvozačkom mjestu.

Slavni britanski mališan dugačak 305 cm ponudio je nevjerojatnu prostranost, zahvaljujući sandučastom obliku, poprečno postavljenom motoru, prednjem pogonu, 10-colnim kotačima u uglovima karoserije i ovjesu s gumenim kuglama…

Mnoge osobe vezane za povijest Minija bile su tada prisutne, no John Cooper je zbog bolesti morao izostati, te je preminuo nedugo nakon tog, 24. prosinca 2000.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo