NA DANAŠNJI DAN

Mini: posljednji primjerak originalnog modela proizveden 4. listopada 2000.

Mini, legendarni britanski mališan, kojeg je 1959. konstruirao Alec Issigonis, genijalnim je konceptom unio revoluciju u gradski promet, proizvodio se punu 41 godinu, a potom dobio nasljednika pod njemačkom kapom

U svibnju 2000. je BMW, od 1994. vlasnik ostataka britanske autoindustrije, napravio veliki rez, riješivši se svega što mu iz tog portfelja nije trebalo. Između ostalog prodao je postrojenje tvrtke Rover u Longbridgeu i premjestio proizvodnju novog modela Mini u Cowley.

Iznova neovisnom MG Roveru je dopušteno da nastave s proizvodnjom starog, originalnog modela Mini sve do 4. listopada 2000.

Tog je dana cijela jedna era privedena kraju dok je nadglednik proizvodne trake Geoff Powell odveo s trake crveni Mini Cooper Sport 500, posljednji od ukupno 5.378.776 Minija, s pjevačicom Lulu na suvozačkom mjestu.

Slavni britanski mališan dugačak 305 cm ponudio je nevjerojatnu prostranost, zahvaljujući sandučastom obliku, poprečno postavljenom motoru, prednjem pogonu, 10-colnim kotačima u uglovima karoserije i ovjesu s gumenim kuglama…

Mnoge osobe vezane za povijest Minija bile su tada prisutne, no John Cooper je zbog bolesti morao izostati, te je preminuo nedugo nakon tog, 24. prosinca 2000.

Autor