BRITANSKA IKONA

Morgan 4/4 (1936. – 2018.): kultni britanski roadster, najdugovječniji model automobila

Foto: DeFacto, Wikipedia Commons

Morgan 4/4 se proizvodio sve do kraja 2018., kad u 83. godini proizvodnje više nije mogao udovoljiti ekološkim standardima…

Morgan, britanska marka utemeljena 1910., bila najuspješniji proizvođač automobila na tri kotača, te je odluka da pređu na konvencionalniju konstrukciju dočekana s nemalim iznenađenjem.

Prvi Morgan s četiri kotača (druga četvorka u imenu označava broj cilindara) bio je veliki korak naprijed, no nitko nije očekivao da će postići takav kultni status i dugovječnost.

Klasični roadster dugačak 401 cm i širok 163 cm u ponudi je ostao sve do kraja 2018. te je najdugovječniji automobil u povijesti – proizvodio se 82 godine i devet mjeseci. Isprva se model pisao Morgan 4-4, a kasnije je to promijenjeno. Najznačajniju je reviziju doživio 1955.

No i uz kontinuirano prilagođavanje novim motorima i standardima fundamentalno ostao je isti do kraja proizvodnje. Posljednji je model koristio benzinski DOHC motor Ford 1.6 snage 112 KS, dostatnih da ovo sjajno, vozilo mase manje od 800 kg, potjera do 185 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h za samo 8 sekundi.

Kultni je status stekao davno, a posljednjih godina nekoliko je primjeraka moguće iznajmiti i na našoj obali.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo