21. OBLJETNICA

Najslavnije pretjecanje suvremene Formule 1, 27. kolovoza 2000.

U 40. krugu utrke u belgijskom Spa Mika Häkkinen je napao, a Michael Schumacher klasično beskrupulozno zatvorio vrata, što je prilično razbjesnilo Finca…

Sezona 2000. u Formuli 1 počela je dominacijom FerrariMichael Schumacher, željnih da napokon, za tim Scuderia Ferrari, donesu prvi vozački naslov nakon više od 20 godina, no kako su se utrke redale, bolidi McLaren postajali su sve brži. Pobjedom u Mađarskoj Mika Häkkinen popeo se na vrh poretka vozača i nije se činilo neizglednim da mu se smiješi i treća uzastopna titula prvaka.

Slijedilo je pravo iskušenje, staza u Spa, na kojoj Häkkinen nikada nije pobijedio, dok je Schumacher smatran pravim specijalistom za nju. Nakon mokrog starta iza sigurnosnog automobila Hakkinen je vodio, no njegov je bolid bio podešen za posve suhu stazu, a Schumacherov za promjenjive uvjete. Kada se staza osušila dovoljno za prelazak na slickove Finac je naletio na lokvu vode, izvrtio se i prepustio vodstvo najvećem rivalu. Činilo se da bi to mogla biti još jedna rutinska Schumacherova pobjeda.

No toga je dana Mika Hakkinen bio uvjerljivo najbrži čovjek na stazi, a i razlika u setupu pomogla je da počne sustizati i naposljetku dostigne Nijemca. U 40. krugu Hakkinen je napao, a Schumacher klasično beskrupulozno ‘zatvorio vrata’. To je prilično razbjesnilo Finca, koji nakon utrke nije propustio s Ferrarijevim vozačem prokomentirati kako je pri 300 km/h takav potez glup i opasan.

Krug potom izašli su iz Eau Rougea i krenuli ravnicom prema Les Combesu, kada se ispred njih stvorio za krug zaostali Ricardo Zonta u BAR-u. Brazilac nije znao kamo bi se sklonio pred kanonadom bržih bolida, pa je ostao na sredini staze. Schumacherov Ferrari ga je obišao slijeva, stranom koja je bila i predviđena za prelazak, no Hakkinen je uočio priliku i projurio pored obojice kroz mnogo užu rupu zdesna, jedva širu od bolida. Nezaboravan potez!

Pogledajte ga na YouTubeu, ako ne vjerujete! Ipak, Schumacher će furioznom završnicom sezone s pobjedama u posljednje četiri utrke uzeti naslov i otpočeti eru nevjerojatne dominacije crvenih.