75. OBLJETNICA

Prva slavna američka utrka NASCAR održana 15. veljače 1948. u Daytona Beachu

Foto: NASCAR

Utrke modificiranih automobila na američkom Jugu procvale su u vrijeme prohibicije…

… kad su u njima nerijetko sudjelovali isti vozači i automobili koji su noću velikim brzinama bježali pred policijskim patrolama, natovareni ilegalnim alkoholom. Bio je to motiv za seriju NASCAR. Priličan dio ranih vozača utrka bili su ‘moonshineri’, ljudi koji su vozili alkohol iz ilegalnih destilerija do kupaca u velikim gradovima.

Utrke su počele privlačiti sve više gledatelja, pokrenute su prve serije i prvenstva… No tek će Bill France i njegova udruga NASCAR, osnovana 21. veljače 1948., uspjeti prometnuti se u vodeće natjecanje, koje će privući sve najbolje vozače i timove.

France je i ranije organizirao utrke u Daytona Beachu, a, premda udruga još nije bila službeno registrirana, ona održana šest dana prije službenog osnivanja, 15. veljače 1948., smatra se prvom utrkom u povijesti serije NASCAR.

Prikladno, pobjedu je odnio vjerojatno najveći vozač onog vremena, Red Byron, ratni veteran čija lijeva noga baš nije bila posve funkcionalna nakon što je bio prostrijeljen tijekom rata. Usprkos velikim bolovima i tome što su mu morali vezati nogu za papučicu kako bi je uopće mogao koristiti, Byron je pobijedio ispred domaćeg favorita Marshalla Teaguea.

Još su dva velika imena prošla čitav put od prerada automobila za krijumčare, do pobjede u toj povijesnoj utrci. Automobil je slagao mehanički čudotvorac Red Vogt, a vlasnik i vođa momčadi bio je Raymond Parks.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo